Salut desplega el nou programa de detecció precoç del càncer de coll uterí a la Regió Sanitària de Girona

Salut ha desplegat el nou programa de cribratge de càncer de coll uterí a la Regió Sanitària de Girona amb la implantació del nou mètode per a la detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en dones o persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys. Fins ara, el cribratge es feia a través de citologies (també coneguda com a Papanicolau), mentre que ara es realitza amb la prova de detecció del VPH, el principal causant d’aquest càncer. L’objectiu d’aquest programa és millorar la detecció de la infecció abans de la presència de lesions que puguin desenvolupar-se en càncer de cèrvix.

El desplegament es va iniciar el 13 de gener a les comarques del Gironès, Pla de l’Estany i Selva Interior i es va anar seguint a tota la resta fins a culminar a tota la Regió Sanitària. Aquest desplegament esdevé una primera fase del programa, que consisteix en un cribratge oportunista aprofitant una consulta ordinària a un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).

Amb el nou mètode que s’ha desplegat es millora la qualitat i l’eficiència ja que és més sensible, de manera que permet la detecció de més adenocarcinomes, allargar els intervals de cribratges en dones negatives i ofereix un 60-70% més de protecció contra el càncer invasor respecte la citologia convencional que es feia fins ara. El nou sistema també està adaptat a les properes cohorts de noies vacunades de VPH. Cristina Meléndez, coordinadora mèdica del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta, centre on es realitzaran les determinacions, assenyala que “el nou cribratge aporta un increment de sensibilitat, és a dir, detecta millor les dones amb risc de desenvolupar lesions precanceroses o càncer”.

La Dra, Ester Vila, ginecòloga referent de la Unitat de patologia cervical de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, explica que “quan aquestes mostres surten alterades es comuniquen a la pacient via telefònica i es deriven al seu centre de referència en aquells casos en que sigui necessari per realitzar una prova molt més específica”. Vila afegeix que aquesta prova “s’anomena colposcòpia i que consisteix en fer una observació del coll de l’úter amb uns líquids especials i fer una biòpsia per poder realitzar el diagnòstic corresponent”. La ginecòloga insisteix en que “la presència del VPH no suposa cap diagnòstic, sinó que permet identificar aquelles pacients que necessiten ser estudiades d’una manera més completa”.

La Dra. Pilar Barretina, Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l’ICO Girona, explica que “la majoria d’infeccions per VPH desapareixen soles, però algunes poden provocar canvis a les cèl·lules que, amb el temps, poden derivar en un càncer”. En aquest sentit, posa l’accent en que “el virus del papil·loma humà és la causa principal del càncer de coll d’úter” i que “és molt important recordar que és un càncer que es pot prevenir (amb la vacunació) o diagnosticar (amb els programes de cribratge) ja sigui en fase pre-cancerosa per evitar-ne el seu desenvolupamento en fases molt inicials amb elevades possibilitats de curació”. La Dra. Ester Vila també reitera que la vacunació és el mètode preventiu més eficaç, que permetrà que “d’aquí a 15-20 any veiem la desaparició de la malaltia”.

Segona fase del programa

La segona fase del programa, la poblacional, es desplegarà a la Regió Sanitària de Girona més endavant. En aquest cas, el cribratge es basarà en la recollida de la mostra necessària per a fer la prova de detecció de VPH per part de les mateixes dones gràcies a la col·laboració de les farmàcies. A través d’un SMS es convidarà la persona a recollir un dispositiu d’automostra a una farmàcia, on s’haurà de retornar una vegada la persona s’hagi pres la mostra. Aquesta prova també es continuarà fent als ASSIR per part de professionals sanitaris en els casos en què la dona així ho desitgi.

El patirà una de cada 130 dones a la demarcació de Girona

S’estima que una de cada 130 dones a de la demarcació pot patir un càncer de cèrvix al llarg de la seva vida. Segons dades de la Unitat d’Epidemiologia i Registre del Càncer de la Girona, la taxa d’incidència a la demarcació és de 7,5 casos per cada 100,000 habitants/any i cada any es diagnostiquen una mitjana de 30 casos nous. L’edat mitjana de les persones diagnosticades amb càncer de coll d’úter és de 56 anys. L’anàlisi de les dades, demostren que hi ha una supervivència del 62% dels casos al cap de cinc anys, i que cada anys es produeixen unes vuit defuncions per aquesta malaltia.

És molt important recordar que aquest càncer és prevenible, principalment mitjançant la vacunació i la detecció precoç. Tant és així que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha proposat eliminar aquest càncer mitjançant la vacunació, la detecció precoç i el tractament de les lesions. Amb la posada en marxa d’aquest programa de cribratge, Catalunya queda alineada amb la resta de països europeus per assolir l’estratègia mundial liderada per l’OMS per a l’eliminació d’aquest tipus de càncer. Entre el 70-80% dels diagnòstics de càncer de cèrvix són dones no cribrades o sotscribrades. Una bona organització del cribratge permet arribar a aquesta població i alhora millorar la seva participació.

Realització de la prova de detecció del VPH  realització amb la prova de detecció del VPH

 

ICSGIRONA
Dimecres, 30 Abril 2025

Tags: