L’Institut Català de la Salut a Girona s’afegeix als actes per celebrar el Dia Mundial sense Fum

Taula informativa al vestíbul de l'Hospital Trueta donant informació, consells i fent proves als usuaris i treballadors que volen deixar de fumar

El dia 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense Fum, motiu pel qual diferents centres de salut de l’Institut Català de la Salut a Girona duran a terme activitats per promoure la deshabituació tabàquica. Cal destacar les iniciatives organitzades a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, a Montilivi, Tordera, Blanes, Pineda de Mar, Roses, Sarrià de Ter i Salt.

A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que des del 2004 està adherit a la “Xarxa Hospitals lliures de fum del tabac” es faran diverses activitats al llarg de tota la jornada. Així, des de les 8.30 h i fins a les 15.30 h hi haurà instal•lats dos punts d’informació -a l’entrada del centre i a l’edifici ambulatori- dirigits tant a usuaris com a treballadors, on es donarà informació sobre com deixar de fumar i s’oferirà la realització de forma gratuïta de cooximetries, una prova que determina la pèrdua en la capacitat d’oxigenació degut a la inhalació de fum. Durant el matí, estudiants de la Facultat d’Infermeria de la UdG realitzaran una enquesta d’hàbit tabàquic entre els pacients ingressats a l’Hospital Dr. Josep Trueta, i als pacients fumadors que estiguin estables se’ls oferirà consell per deixar de fumar.

Paral•lelament es projectaran vídeos sobre el tabac, elaborats per alumnes de diferents escoles de Girona i Sarrià de Ter i de la iniciativa Entorn sense fum, amb la col•laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i la Fundació Oncolliga Girona. Al passadís d’entrada de l’hospital també s’hi pot veure una exposició de dibuixos realitzats pels alumnes de les escoles Pompeu Fabra i Vilagran de Salt i Santa Eugènia, Bell-lloc, Maristes i Vedruna de Girona.
Un dels plats forts de la jornada arribarà a les 13h amb la conferència “El tabac al segle XXI: evidències i vivències”, que farà a la sala d’actes la Dra. Teresa Casamitjà, pneumòloga de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta; estarà acompanyada de Xavier Lloberas, usuari de la sanitat pública, que exposarà en primera persona el testimoni d’un pacient que ha patit un càncer per culpa del tabac.

Activitats organitzades als Centres d’Atenció Primària

Per la seva banda, alguns dels Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a Girona també han organitzat activitats per commemorar el Dia Mundial Sense Fum. L’EAP Pineda ja ha iniciat la seva campanya, coincidint aquest cap de setmana passat amb la Fira d’entitats de Pineda. En el marc de la fira van instal•lar una parada en la que van fer cooximetries, calculaven a través d’un joc l’estalvi econòmic que tindrien els usuaris si deixessin de fumar, i van intercanviar caramels a canvi de cigarretes. Les mateixes accions les repetiran divendres al Centre d’Atenció Primària, coincidint amb el Dia Mundial Sense Fum.

Per altra banda, infermeres dels equips de Salt i Sarrià de Ter aprofiten els mercats setmanals de dimecres i divendres per a difondre consells i fer cooximetries i activitats de salut enfocats cap al tabaquisme durant tot el matí.

L’EAP Blanes també sortirà al carrer el divendres, a la plaça Espanya d’aquesta vila, amb una taula informativa i practicant cooximetries als qui ho desitgin. El mateix faran a Tordera, on en col•laboració amb l’Ajuntament instal•laran una parada per a informar als vianants dels avantatges de no fumar.

També a Roses i al CAP Montilivi de Girona instal•laran una taula informativa a l’exterior del CAP, des d’on també oferiran la realització de cooximetries.
D’altra banda, tots els Centres de Primària aquesta setmana difonen consells de salut i informació sobre el consum del tabac a través de les pantalles informatives de les sales d’espera.

ICSGIRONA
Dimecres, 29 Maig 2013