Prop de 300 professionals assistencials es reuneixen demà a Girona per millorar les transicions dels usuaris en el sistema de salut

Portada del programa

La Jornada serà inaugurada a les 10 h. pel conseller de salut, l’alcalde de Girona, la presidenta de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial i la gerent territorial de l’ICS Girona

Avui es realitzaran tallers pràctics a la Casa de Cultura de Girona

Prop de tres-centes persones participaran demà dijous a la XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA), que enguany ha coorganitzat juntament amb l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona  i que porta per títol  "Abordatge integrat de la persona: Posem el focus en les transicions assistencials". La Jornada s’inaugurarà a les 10 h. i comptarà amb la participació del Conseller de Salut, Manel Balcells, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, la presidenta de la SCQA, Rosa M. Simon i la gerent territorial de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS)- ICS Girona, Àngels Morales.

Les transicions assistencials representen moments clau en el cicle d’atenció assistencial de les persones, que abasta des de l’atenció primària, l’atenció hospitalària, l’atenció intermèdia i la salut mental, passant per diferents especialitats, recursos i serveis, tant de la vessant de salut com social.

Les transicions assistencials suposen el camí que ha de fer l’usuari per transcórrer en el sistema de salut, la continuïtat que percep entre els diferents nivells assistencials. Entendre i gestionar aquestes transicions de manera efectiva millora els resultats clínics, la seguretat clínica, l’experiència de la persona i, a més, contribueix al desenvolupament d'un sistema de salut més eficient. L’objectiu de la Jornada és buscar les oportunitats per millorar aquesta continuïtat assistencial per tal d’oferir una atenció de la màxima excel·lència.

Tallers avui dimecres a la tarda

La Jornada es durà a terme entre avui i demà, 5 i 6 de juny. Començarà avui a la tarda, quan es duran a terme tres tallers pràctics a la Casa de Cultura de Girona, entre les 17 h i les 19 h. En concret, es farà el taller “Com plantejo l'avaluació de les meves intervencions per millorar la qualitat assistencial?”, en el qual s’aprendrà a plantejar correctament i d’una manera molt senzilla, els aspectes més importants que s’han de tenir en compte quan s’avalua una intervenció. També es farà un taller teòric i pràctic sobre el “Desenvolupament, implementació i avaluació d'eines d'ajuda a la presa de decisions compartides a partir d'un cas pràctic”, el qual es tractarà justament sobre les Decisions Compartides, s’aprendrà a desenvolupar eines per a la presa de decisions compartides i es reflexionarà sobre quins aspectes (barreres i facilitadors) influeixen en la seva implementació. El darrer dels tallers serà sobre “Briefing i debriefing en seguretat del pacient”. Els briefing són instruments per a la millora de la cultura de la seguretat fomentant la participació oberta dels professionals dins de les rutines diàries assistencials i incrementant la seva sensibilitat envers els diferents aspectes de la seguretat del pacient.

Compartir experiències per millorar el model

Demà dijous serà el dia de la Jornada, pròpiament dita, que esdevindrà un espai de treball i coneixement, on es compartiran  experiències d’èxit i projectes. Amb una mirada territorial, multinivell i multidisciplinària, s’analitzaran les millors pràctiques, s’abordaran reptes comuns i s’exploraran les oportunitats que es plantegin en l'abordatge integrat de la persona en les diferents fases del seu recorregut assistencial.

Durant la Jornada es faran dues taules rodones: la primera tractarà sobre els reptes actuals en les transicions assistencials i la segona sobre l’aplicació de les noves tecnologies en les transicions assistencials. Seguidament es farà una taula de debat amb experts que valoraran les conseqüències de la no qualitat en les transicions, i en aquest sentit, es tractarà sobre l’adequació i l’eficiència. En la darrera de les taules es presentaran quatre de les millors experiències de Catalunya seleccionades pel comitè científic.

Abans de cloure la Jornada es farà l’entrega de premi. En aquest sentit, rebran guardons les dues millors comunicacions. Faran la cloenda, la vicepresidenta tercera  de la Diputació i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, juntament amb Esteve Avellana, Director d’Atenció Primària de l’IAS-ICS Girona i la Johanna Caro Mendivelso, presidenta del Comitè Científic de la Jornada.

MÉS INFORMACIÓ I PROGRAMA

 

Tallers teòrics i pràctics

Dia

Avui dimecres 5 de juny

Hora

De 17 h a 19 h

Lloc

Casa de Cultura de Girona

 

XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial

Dia

Demà dijous 6 de juny

Hora

De 10 h a 17 h

Lloc

Sala de Cambra > Auditori Palau de Congressos

Inauguració

10 h: Amb la participació de:

Sr. Lluc Salellas Vilar, alcalde de Girona > Benvinguda

Sra. Àngels Morales Lozano, gerent territorial IAS-ICS Girona i presidenta del Comitè Organitzador

Sra. Rosa Simón Pérez, presidenta de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial  

Sr. Manel Balcells Díaz, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Entrega de premis i cloenda

16:30h: Amb la participació de:

Sra. Johanna Caro Mendivelso, presidenta del Comitè Científic

Sr. Esteve Avellana Revuelta. Director d’Atenció Primària IAS-ICS Girona

Sra. Maria Puig Ferrer, vicepresidenta tercera  de la Diputació i presidenta delegada de Dipsalut

 

Programa i més informació

https://scqa.cat/xxiv-jornada-de-la-scqa-2024-presentacio/

 

 

Document Adjunt: 

ICSGIRONA
Dimecres, 5 Juny 2024

Tags: