Un equip d’innovació completa una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques i desenvolupar possibles models de negoci

Quatre professionals de l’àmbit gironí inscrits al programa d·HEALTH Barcelona Part Time de Biocat han realitzat una immersió clínica a la Unitat d’Endoscòpia Digestiva per analitzar procediments, aparells i materials, i detectar necessitats que permetin desenvolupar un projecte o prototip capaç d’oferir una millora en la qualitat assistencial

La participació en el programa ha estat propiciada per la creació, fa pocs mesos, de la Unitat d’Innovació del Trueta, destinada a potenciar la capacitat dels centres sanitaris i els seus professionals com a generadors d’idees de valor

 

Un dels sis equips del programa d·HEALTH Barcelona Part Time, per a la formació i l’emprenedoria en salut, ha realitzat una estada a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta amb l’objectiu d’identificar necessitats clíniques no cobertes i el posterior desenvolupament de solucions per resoldre-les. En concret, l’Equip ha desenvolupat la seva tasca a la Unitat d’Endoscòpia Digestiva on durant quinze dies ha pogut observar els procediments clínics que fan els seus professionals, les experiències dels pacients així com els aparells i materials que s’utilitzen. L’objectiu d’aquesta immersió és la d’identificar les necessitats clíniques no resoltes i els punts susceptibles de generar noves solucions clíniques mitjançant la metodologia de biodisseny de la Universitat de Stanford.

El programa d·HEALTH Part Time està impulsat per Biocat, l’entitat que coordina el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya, que té una durada de 9 mesos. Al llarg del curs, els professionals escollits treballen amb el suport de mentors d’àmbit internacional,  en un pla global de desenvolupament dels projectes respectius, des de la consolidació de la idea fins al seu disseny, prototipatge i fins a la recerca de finançament.

L’edició d’aquest 2024 va arrencar a mitjans d’aquest mes de març amb la formació dels equips multidisciplinaris en la metodologia del biodisseny, una introducció a l’hospital assignat i a l’àrea clínica de la immersió que, en el cas del Trueta, ha estat la Unitat d’Endoscòpia Digestiva. Durant l’estada de quinze dies han pogut interaccionar amb els professionals per preguntar sobre aspectes tècnics, el tipus d’aparells i materials emprats per fer els tractaments, així com el flux del treball administratiu. Més enllà de l’espai de la Unitat d’Endoscòpies, situada a la cinquena planta del centre, l’equip també ha tingut l’oportunitat de fer un seguiment de la tasca que fan els professionals al Servei a Urgències i a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

L’equip desplaçat al Trueta està format per professionals de l'àmbit gironí amb perfils vinculats amb l’enginyeria 3Digital –procedents de l’espai de col·laboració 3DML de l’Eurecat–, de la medicina i de la consultoria en innovació. En aquest aspecte, el perfil clínic del grup l’ha desenvolupat una professional de la medicina del Servei d’Urologia del Trueta. La diversitat formativa que ha definit l’equip ha permès fer un seguiment global dels procediments endoscòpics i de la gestió que es realitzen a la Unitat des de diferents perspectives. En total, han recopilat més d’un centenar d’observacions diverses o oportunitats, amb les quals els seus integrants faran una selecció més exhaustiva d’aquelles propostes que presenten un major potencial per desenvolupar un prototipatge o model de negoci destinat a oferir una millora tècnica o assistencial. Serà en el darrer trimestre d’aquest any quan presentin el seu projecte davant de professionals del sector.

“La immersió dels integrants del programa d·HEALTH Barcelona Part Time ha permès fer una avaluació exhaustiva dels procediments endoscòpics i assistencials que es realitzen diàriament a la Unitat. El fet de ser un equip multidisciplinari ha estat especialment positiu, ja que els seus components han pogut integrar-se amb el personal sanitari i el de gestió per obtenir una visió àmplia i global del servei i aportar conclusions molt positives”, explica el doctor Carlos Huertas, cap de secció d’Endoscòpia Digestiva del Trueta.

La incorporació del Trueta a aquest programa ha estat propiciada per la creació, fa pocs mesos, de la Unitat d’Innovació ICS-IAS destinada a potenciar la capacitat dels centres sanitaris i els seus professionals com a generadors d’idees de valor i a fomentar la transformació d’aquestes en tecnologies o serveis assistencials aplicables a l’àmbit sanitari. D’aquesta manera, el Trueta és el primer centre de fora de la demarcació de Barcelona que s’integra al programa.

Prop de 8.000 proves d’endoscòpia digestiva anuals
L’Àrea d’Endoscòpia del Trueta, que va renovar-se el 2022, permet realitzar tota mena de procediments diagnòstics i terapèutics endoscòpics avançats vinculats als serveis de digestologia, pneumologia i otorrinolaringologia de l’Hospital. En aquestes instal·lacions, la Unitat d’Endoscòpia Digestiva va fer durant el 2023 un total de 7.926 proves endoscòpiques, 312 més que les registrades el 2022. La Unitat de Digestiu té assignats tres boxs, un dels quals està dotat d’un arc radiològic per fer les proves d’endoscòpia avançada d’alta complexitat, de referència a tota la Regió Sanitària Girona, com ara la col·locació d’endopròtesis digestives, colangiografies retrògrades endoscòpiques (CPRE), colangioscòpies (estudi directe endoscòpic de la via biliar), així com procediments diagnòstics i terapèutics guiats per ecoendoscòpia o ultrasonografia endoscòpica (EUS). Els altres dos boxs acullen, principalment, l’activitat de colonoscòpies (3.267 el 2023) i gastroduodenoscòpies (1.451 el 2023) diagnòstiques i terapèutiques, entre altres proves.

 

    

  

ICSGIRONA
Divendres, 3 Maig 2024

Tags: