El conseller de Salut visita els terrenys del nou CAP d’Olot, que es començarà a construir el mes de maig

L’equipament tindrà catorze consultes i substituirà l’actual consultori local Olot Nord, al barri de Sant Miquel

El conseller Balcells ha destacat que el nou CAP serà “modèlic” i millorarà tota l’atenció primària de la ciutat

 

Les obres de construcció del nou CAP d’Olot, ubicat al barri de Sant Miquel, començaran  durant el mes de maig, un cop s’hagi formalitzat el contracte amb les empreses adjudicatàries per part d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat avui els terrenys cedits per l’Ajuntament d’Olot, ubicats entre els carrers Rei Martí l’Humà i Abat Racimir, on s’aixecarà l’equipament de tres pisos. El nou CAP substituirà el consultori local Olot Nord i tindrà 14 consultes, una àrea d’atenció no programada, zona de rehabilitació i el Servei de Rehabilitació Comunitària de salut mental.

El conseller Balcells ha explicat que l’execució de les obres ja ha estat licitada, de manera que properament començaran els treballs i ha destacat que el nou CAP d’Olot “és una llarga reivindicació de la població que finalment veu la llum”. “L’equipament suposarà un abans i un després per al barri de Sant Miquel i Sant Roc, permetrà dotar la ciutat d’un segon CAP i millorarà tota l’atenció primària i comunitària d’Olot”, ha afegit. Així mateix, el nou centre “comptarà amb tots els equipaments i l’espai necessaris per encabir-hi els nous rols professionals que s’han incorporat a l’atenció primària, amb un espai modèlic per a activitats comunitàries”, ha explicat Balcells. També n’ha destacat la sostenibilitat i el seu disseny arquitectònic, relacionat amb la natura i l’àrea volcànica de la Garrotxa.

El nou CAP Olot 2 estarà gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i s’ha projectat en un edifici amb planta soterrani, planta baixa i tres pisos més. L’accés principal serà per la planta baixa des del carrer Rei Martí l’Humà, a l’encreuament amb el carrer Abat Racimir, i s’hi ubicarà la zona de recepció, l’àrea administrativa i l’atenció no programada.

A la planta soterrada hi haurà l’àrea de rehabilitació, amb una sala de gimnàstica polivalent, vestidors i magatzem. Pel que fa a l’àrea assistencial, comptarà amb 14 consultes de medicina, infermeria i altres especialitats distribuïdes entre la primera i la segona planta. I el tercer i últim pis es destinarà en la seva totalitat al Servei de Rehabilitació Comunitària de Salut Mental. A més, l’edifici inclou un pati interior que permetrà la il·luminació i ventilació de les sales d’espera i la planta soterrada. Així doncs, totes les consultes estaran orientades a la façana del carrer, mentre que les sales d’espera seran generalment obertes i orientades a aquest pati. Pel que fa a l’estructura, a l’interior hi haurà fusta natural i per a la façana s’utilitzarà maó (obra vista) com a material predominant.

En relació al Servei de Rehabilitació Comunitària de Salut Mental, actualment està ubicat al carrer Castellar Lloveras, en uns locals de lloguer, i gestionats per l’Institut d’Assistència Sanitària. Un cop acabades les obres del nou CAP, el servei es traslladarà a les noves instal·lacions, que inclouen despatxos, una sala polivalent i una sala de treball corporal.
El municipi d’Olot actualment disposa d’un centre d’atenció primària, el CAP Garrotxa, construït el 1974, i el consultori local Olot Nord, situat al barri de Sant Miquel, tots dos gestionats per l’Institut Català de la Salut. Actualment, tant el CAP Garrotxa com el consultori local Olot Nord necessiten més espais per a poder treballar de forma més funcional i a la vegada poder assumir el creixement poblacional així com la incorporació de nous professionals.

El consultori local, que serà substituït pel nou CAP, està ubicat en un local de planta baixa entre mitgeres que es va adaptar l’any 2006 per a consultori. La superfície construïda és de 266 metres quadrats i disposa d’un total de 4 sales de consulta. Així doncs, amb la construcció del nou CAP, es triplicarà el nombre de consultes i es passarà de 4 a 14. Durant el 2023, el consultori local Olot Nord ha realitzat 49.860 visites i té una població assignada de 5.984 persones.

Els treballs es van adjudicar a principis d’abril a les empreses Viscola (obra civil) i ISTEM (instal·lacions) i es preveu que durin un any i mig, de tal manera que el nou CAP podria entrar en funcionament a mitjans del 2026. El tràmit es troba actualment en la fase de presentació de documentació per part dels adjudicataris i pendent de formalitzar el contracte. Un cop realitzat aquest tràmit, podran començar les obres d’acord amb el disseny arquitectònic realitzat pel despatx Comas-Pont/Arquitectes. En total s’actuarà sobre una superfície de 1.917 metres quadrats.

A la visita del conseller als terrenys del nou CAP també hi ha participat l’alcalde d’Olot, Josep Berga; el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; el director d’atenció primària de l’IAS-ICS Girona, Esteve Avellana; el director de l’equip d’atenció primària d’Olot, Josep Lluís Nicolau i el director de la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa gestionada per l’IAS, Ernest Torrell.

La Unitat Pediàtrica Mediambiental d’Olot, de referència a Catalunya
El conseller Balcells també ha visitat l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, on s’ha reunit amb l’equip directiu, professionals i els responsables de la Unitat Pediàtrica Mediambiental (PEHSU), l’única d’aquestes característiques a Catalunya. Balcells ha manifestat la decisió de transformar la PEHSU en una Unitat de referència per a tot el país. En aquest sentit, ha destacat que es tracta d’un projecte “singular i modèlic, amb una visió holística i comunitària de la salut, que volem estendre en el conjunt del territori per tal que tots els equips pediàtrics apliquin els coneixements de la PEHSU. La capital de la pediatria mediambiental de Catalunya hauria de ser Olot”. 

La PEHSU és una unitat clínica especialitzada en salut mediambiental pediàtrica, una subespecialitat pediàtrica que aborda la prevenció, detecció, avaluació i maneig de les malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants.

 

 

ICSGIRONA
Divendres, 12 Abril 2024

Tags: