El conseller de Salut, Manel Balcells, visita les obres d’ampliació del bloc quirúrgic del Trueta

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquesta tarda les obres d’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que actualment està en la fase d’aixecament de l’estructura principal del nou edifici, ubicat sobre les instal·lacions actuals de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Àngels Morales, gerenta de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i de l'Institut Català de la Salut a Girona, i Glòria Padura, directora de l’Hospital Trueta, han acompanyat el conseller en aquesta visita juntament amb professionals implicats en l’execució d’una obra que permetran incrementar en 5 el nombre de quiròfans que hi ha actualment (passant d’11 a 16), malgrat que es faran 6 sales quirúrgiques (una de les velles canviarà d’ús). A més, es reformaran altres espais del bloc quirúrgic actual, com l’esterilització i les àrees de reanimació.

La visita també ha comptat amb la presència de la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; el director del sector sanitari Girona Sud, i Salvador Campasol.

Abans d’iniciar la visita d’obres, s'ha fet una reunió conjunta amb l’equip directiu i professionals de diferents àrees del Trueta per tal comentar els projectes assistencials o d’instal·lacions vinculats al centre hospitalari.

Les obres van començar l’octubre de 2022 i es desenvolupen per fases per tal de fer possible la simultaneïtat amb l'assistència sanitària i que aquesta es vegi afectada el mínim possible. Durant el passat mes de setembre de 2023 es va iniciar la fase d’aixecament de l’estructura principal del nou edifici que ha d’acollir l’ampliació. Aquesta fase es troba en el seu conjunt a la meitat de l’execució i inclou l’aixecament de l’estructura del Bloc Quirúrgic (actualment està finalitzat el formigonat de l’estructura), l’àrea d’Esterilització (s’està iniciant la pavimentació, fals sostres i lluminàries) i la zona de Reanimació (on s’ha iniciat el forjat de l’ampliació).

Amb motiu d’aquests treballs, des del 18 de març s’ha traslladat part de l’activitat de l’ICO al Parc Martí i Julià de Salt. Concretament s’ha canviat l’emplaçament de l’hospital de dia oncohematològic, les consultes externes d’hematologia clínica i una farmàcia per a la dispensació ambulatòria de tractaments en hematologia. Durant la visita al CAP de Cassà s’ha reunit també amb professionals del centre i l’equip directiu

Visita prèvia al CAP de Cassà de la Selva
La visita a les obres d'ampliació del bloc quirúrgic del Trueta ha esta precedida per la de l’ampliació del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Cassà de la Selva, que ha entrat en funcionament aquest dimarts 26 de març. Les obres han permès doblar el nombre de consultes que tenia fins ara el centre i passar de 12 a 28, de les quals 21 són de nova construcció a la zona ampliada. Les obres han tingut un cost de 2,1 milions i han estat finançades a través del fons europeu REACT-UE. A aquest import cal afegir-hi 320.000 euros més d’inversió de nou equipament no inclosos en el fons REACT, dels quals 240.000 corresponen a equipament clínic que finança el Servei Català de la Salut.

L’obra va començar el mes de setembre i un cop finalitzada ha permès augmentar notablement el nombre d’espais assistencials del centre amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats actuals i futures de la població i modernitzar les instal·lacions. Les consultes es distribueixen de forma equitativa entre la planta baixa i la planta primera. A la zona ampliada s’ubiquen de forma longitudinal en un únic costat, de tal manera que la sala d’espera discorre en paral·lel en tota la seva llargada, amb grans finestres que permeten crear un espai molt més lluminós i de més confort per als usuaris i professionals.

L’ampliació s’ha realitzat en un edifici annex d’obra nova, ubicat en un solar adjacent a l’actual CAP (carrer de Bassegoda 11), cedit per l’Ajuntament de Cassà de la Selva. Els treballs han consistit en la construcció d’aquest edifici nou (de planta baixa i primera planta) i la reforma d’una part de l’actual CAP: el vestíbul i la zona d’atenció a l’usuari, ubicats a la planta baixa i per on s’han connectat les dues construccions. En total s’ha actuat sobre una superfície construïda de 923,47 metres quadrats (818,60 d’ampliació i 104,87 de reforma). En una segona fase, no inclosa en aquesta actuació, s’executaran petites reformes a l’edifici actual per adequar espais ja existents que permetran disposar d’una sala de rehabilitació, aula d’activitats comunitàries i una sala d’extraccions.

L’Àrea Bàsica de Salut de Cassà de la Selva, gestionada per l’Institut d’Assistència Sanitària, dona servei als municipis de Cassà de la Selva, Llagostera, Caldes de Malavella, Quart, Riudellots de la Selva, Llambilles, Campllong i Sant Andreu de Salou, amb una població assignada aquest 2024 de 35.480 persones.

Per altra banda, està previst que amb el nou concurs de transport sanitari de Catalunya s’ubiqui una nova base d’ambulàncies del SEM al municipi de Cassà de la Selva. La nova base tindrà capacitat per a una ambulància de suport bàsic que prestarà servei durant 16 hores al dia i permetrà millorar el temps de resposta. La base s’ubicarà en un espai pendent de concretar i que cedirà l’Ajuntament de Cassà. Es preveu que aquest concurs s’adjudiqui durant el 2024, per a poder ser desplegat a finals de 2025.

 

     

 

     
 

 

ICSGIRONA
Dimarts, 26 Març 2024

Tags: