L’Hospital Trueta impulsa un estudi per validar la tècnica del gangli sentinella en casos de càncer de pròstata

La tècnica del gangli sentinella
La tècnica del gangli sentinella

El Servei d’Urologia del centre, en col·laboració amb Medicina Nuclear, Radiologia i Anatomia Patològica, està fent un estudi destinat a valorar si es poden oferir cirurgies menys agressives i, per tant, més propícies per a la recuperació del pacient

La tècnica del gangli sentinella consisteix en la detecció del primer gangli on hi ha cèl·lules tumorals i a partir del qual s’expandeixen a la resta. La validació de la tècnica consisteix en demostrar que amb la identificació i l’extirpació d’aquest gangli es pot obtenir un estudi correcte de l’estat ganglionar

Professionals del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i alhora investigadors vinculats a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) estan duent a terme un estudi dirigit a millorar l’abordatge quirúrgic del càncer de pròstata mitjançant la introducció de la tècnica del gangli sentinella. El procediment consisteix en la detecció del primer gangli on hi ha cèl·lules tumorals i a partir del qual s’expandeixen a la resta. Si es valida aquesta tècnica, es podrà evitar extreure la resta de ganglis del sistema limfàtic de la pelvis; fet que suposa una cirurgia menys agressiva i, en conseqüència, una millor recuperació del pacient.

Des que va iniciar l’estudi a mitjan 2023, el Servei d’Urologia del Trueta ha practicat la tècnica del gangli sentinella en vuit pacients amb càncer de pròstata per tal d’analitzar els resultats preliminars i definir els mecanismes que més endavant permetin implementar de forma generalitzada un procediment que ja s’utilitza en cirurgies d’altres tipus de càncers, principalment ginecològics com mama, endometri, vulva i cèrvix.

“Mitjançant aquest estudi podrem valorar quina informació ens aporta el gangli sentinella i determinar els protocols de coordinació amb altres serveis de l’Hospital per poder introduir en un futur aquesta tècnica per abordar els tumors de pròstata. També ens ajudarà a identificar millor quins són aquells casos on la tècnica és més efectiva”, explica el doctor Josep Comet, cap del Servei d’Urologia del Trueta. Aquesta tasca s’allargarà durant 2024, amb la previsió de fer dues intervencions al mes amb la tècnica del gangli sentinella per acumular més dades i detallar l’eficiència del procediment.

La tècnica del gangli sentinella consisteix a injectar a la glàndula prostàtica del pacient un radiofàrmac, que és una substància amb una mínima dosi de radiació i que, una vegada administrat, viatja als diferents ganglis de la pelvis que són identificats mitjançant un SPECT-TAC. Durant la cirurgia, un aparell anomenat gammacàmera detecta la radiació i ajuda els cirurgians a poder localitzar el gangli sentinella per extreure’l i analitzar-lo.

La complexitat del procés fa que, a banda del Servei d’Urologia, a l’estudi també hi participin activament altres serveis del Trueta com Medicina Nuclear, Radiologia i Anatomia Patològica. De fet, una de les principals tasques per al desenvolupament de l’estudi és la coordinació de tots aquests serveis així com la identificació correcta d'aquells pacients que es beneficiaran de la tècnica.

Altres centres hospitalaris catalans també estan realitzant estudis vinculats al gangli sentinella en càncers de pròstata. En el cas del Trueta, la particularitat és que introdueix la punció transperineal de la pròstata mitjançant la fusió d'imatges d'una ressonància magnètica prostàtica amb l'ecografia transrectal, permetent obtenir una visió molt més precisa d’aquelles zones de la pròstata on cal fer una biòpsia. Aquest procediment es complementa amb la cirurgia robòtica, molt menys invasiva que la tradicional, que el Servei d’Urologia també utilitza en intervencions de càncer de pròstata.

La importància d’aquest estudi es veu ratificada per la prevalença que té el càncer de pròstata, que a Catalunya és el més comú en homes i el tercer en taxa de mortalitat després del de càncer de pulmó i el de còlon i recte. La seva evolució acostuma a ser lenta, de manera que és important realitzar controls periòdics, en especial a partir dels 50 anys, quan el risc de desenvolupar el tumor augmenta. Es pot detectar durant un examen rutinari o mitjançant l’anàlisi per determinar la concentració a la sang de PSA, substància que produeix la pròstata i que es pot trobar en més quantitat en homes que pateixen aquest tipus de càncer.

Segons l'estadi en què es troba, el càncer de pròstata es pot tractar mitjançant una intervenció quirúrgica o radioteràpia. Quan cal recórrer a la cirurgia, la prostatectomia radical consisteix a extirpar la pròstata i part del teixit que l'envolta. Entre 2022 i fins aquest març de 2024, el Servei d’Urologia del Trueta, que també dona servei al Santa Caterina, ha practicat 171 prostatectomies radicals: 66 al 2022; 83 al 2023 i 22 en el que portem de 2024. Cal destacar que el Servei d'Urologia és el de referència a la Regió Sanitària de Girona per a les patologies de l’aparell urinari i retroperitoneu d'ambdós sexes i a l'aparell reproductor masculí, amb capacitat per fer intervencions i tractaments d’alta complexitat mitjançant cirurgia robòtica.

 

 

 

 

 

ICSGIRONA
Dilluns, 25 Març 2024

Tags: