L’ICS a Girona organitza una jornada de portes obertes per a futurs residents que vulguin fer l’especialització al Trueta i als centres d’atenció primària

El 19 i 20 de març podran fer una visita guiada per diferents serveis assistencials del Trueta segons les preferències, mentre que el 19 a la tarda es reserva per a la sessió dedicada a medicina i infermeria familiar i comunitària, que es farà a CAP Alfons Moré i Paretas de Salt

En total, aquest any el Trueta ofereix 55 places de residents de primer any, tres més que el 2023, mentre que els equips d’atenció primària de l’ICS a Girona acreditats per fer formació disposen de 41 places

 

L’Institut Català de la Salut a Girona organitza el 19 i 20 de març una nova Jornada de Portes Obertes amb l’objectiu de mostrar als futurs residents de medicina, infermeria i farmàcia com són els centres i com està planificada cada especialització. Els assistents, després de rebre la benvinguda a la sala d’actes de l’Hospital Trueta (9:30 h, el 19 de març i 9:00 h, el 20), rebran la informació de cada especialitat per part de residents i tutors/ores, i podran fer una visita guiada per diferents serveis assistencials, segons les seves preferències, de manera que podran visitar aquelles especialitats per a les quals tinguin més interès. Aquesta visita guiada la faran acompanyats dels residents actuals, amb els quals tindran l’oportunitat de resoldre dubtes, conversar i intercanviar impressions. Per assistir-hi de forma presencial, cal enviar prèviament un formulari d’inscripció.

La Jornada de Portes Obertes per als Futurs Residents es desenvoluparà en dues jornades: la del 19 de març està enfocada a presentar les especialitats quirúrgiques i les d’infermeria, mentre que la del 20 de març es dedicarà a les altres especialitats mèdiques i de serveis centrals. Glòria Padura, directora del Trueta; Yolanda Silva, cap d’estudis; i Enrique Estévez, president de la Subcomissió d’Infermeria, s’encarregaran de donar la benvinguda als assistents —també es podrà seguir en línia— i fer una primera aproximació als eixos docents del centre. La Jornada del 19 s’allargarà a la tarda (16.00 h) al CAP Alfons Moré i Paretas de Salt, on es desenvoluparà la sessió dedicada a l’especialització de medicina i d’infermeria familiar i comunitària, formació que es fa en aquells centres d'atenció primària de l'ICS a la Regió Sanitària Girona acreditats. Esteve Avellana, director d’Atenció Primària; Ferran Cordón, cap d’estudis, i Maria Herranz, presidenta de la Subcomissió d’Infermeria, donaran la benvinguda als assistents, que posteriorment podran conèixer les característiques del programa formatiu explicat pels tutors i residents de la seva unitat docent (UDMAFIC).

El Trueta disposa de 33 especialitats acreditades per impartir docència, de les quals 31 ofereixen plaça aquest 2024. El nombre de places per a cada especialitat són: 47 per a residents de medicina (MIR), una per a residents de farmàcia (FIR), quatre per a residents de llevadoria (LLIR), dues per a residents d’infermeria especialitzada en pediatria (IRR) i  una plaça d’infermeria del treball.

Precisament, la plaça d’infermeria del treball és una de les novetats en l’oferta del Trueta per aquest 2024. Aquesta especialitat de la branca de la infermeria està orientada a prestar serveis assistencials i de promoció de la salut dins l’entorn laboral. Enguany, el Trueta també ofereix una plaça més de les especialitats de cardiologia (3) i de digestiu (2). D’aquesta manera, el centre ofereix 55 places per a residents de primer any, tres més que l’any passat. 

Pel que fa a la formació en Medicina i d’Infermeria Familiar i Comunitària, s’ofereixen 33 places de MIR i 8 places d’IIR, mantenint-se les xifres de 2023. Aquesta formació s’imparteix als Centres d’Atenció Primària acreditats per fer docència, que en el cas de l’ICS a Girona són: Banyoles, Blanes, Canet de Mar, Can Gibert del Pla de Girona, Figueres, Olot, Montilivi - Vila-Roja de Girona,  Salt, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Santa Clara de Girona, Sarrià de Ter, Taialà de Girona i Tordera. La mateixa Unitat Docent també imparteix formació al CAP de Malgrat de Mar, vinculat a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i al de Cassà de la Selva, associat a l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS).  

Actualment, als centres sanitaris de l’ICS a Girona s’estan especialitzant un total de 309 residents, dels quals 183 ho fan a l’Hospital Trueta (164 professionals de medicina, 11 professionals d’infermeria i 8 professionals de farmàcia) i 126 a l’atenció primària (111 metges i metgesses i 15 infermeres).

La Docència constitueix una de les línies bàsiques d'activitat de l’ICS a Girona, amb l’objectiu de contribuir a formar professionals sanitaris plenament capacitats per atendre les necessitats de la ciutadania a l’àmbit de la salut.

 

 

  2 

  4 

 

FOTOS 1 i 2: Jornada de portes obertes organitzada a l'Hospital Trueta el 2023.

FOTOS 3 i 4: Jornada de portes obertes del 2023 dedicada a l’especialització de Medicina i d’Infermeria Familiar i Comunitària, formació que es fa als centres d'Atenció Primària. 

ICSGIRONA
Dijous, 14 Març 2024

Tags: