Els hospitals Trueta i Santa Caterina completen la Setmana de les Malalties Hepàtiques fent més de 100 cribratges per detectar patologies del fetge

El Servei de Digestologia ha realitzat 69 elastografies de transició i 43 tests de detecció dels virus de l’hepatitis B i C, en les dues jornades obertes a la ciutadania

L’acció tenia com a objectiu conscienciar de la importància de tenir una bona salut hepàtica mitjançant el foment dels hàbits de vida saludable

 

El Servei de Digestologia dels hospitals Doctor Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han realitzat més de cent proves durant les dues jornades obertes a la ciutadania que s’han fet amb motiu de la Setmana de les Malalties Hepàtiques. En concret, els professionals de medicina i d’infermeria del servei han realitzat 69 elastografies de transició, una prova de diagnòstic per la imatge similar a una ecografia que permet valorar l’elasticitat o rigidesa del fetge, i 43 tests ràpids per a la detecció a la sang del virus de l’hepatitis B i de l’hepatitis C a usuaris i usuàries que prèviament havien reservat cita per a dimarts al Trueta o per a dijous al Santa Caterina. Del global de les 112 proves realitzades, sis usuaris han estat citats per una propera consulta en detectar-se algun registre fora dels valors correctes.   

L’activitat, que ha comptat amb l’impuls de l’Associació Espanyola de l’Estudi del Fetge (AEEH), va iniciar-se dimarts al vestíbul del Trueta i dijous es va traslladar al del Santa Caterina. Durant les dues jornades, els professionals del servei han aprofitat per combinar les proves de detecció amb la tasca de sensibilització sobre la importància de fomentar una bona salut hepàtica mitjançant una dieta adequada, limitar el consum d’alcohol i fer activitat física amb freqüència.

“A la societat hi ha un augment dels factors de risc de patir una malaltia hepàtica, com són l’obesitat, la diabetis, la hipertensió o el consum d’alcohol”, exposa Isabel Serra, doctora del Servei de Digestologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina. Precisament, aquests factors estan estretament vinculats a l’esteatohepatitis, també coneguda com a fetge gras, una de les patologies que ha experimentat un major increment durant els darrers anys. Es tracta d’una acumulació excessiva de greix a les cèl·lules del fetge, si es deixa sense tractar, pot progressar cap a una fibrosi hepàtica, cirrosi o càncer de fetge. 

El Servei de Digestologia del Trueta i el Santa Caterina rep cada any més primeres visites vinculades a casos avançats de fetge gras derivades de l’atenció primària, una tendència que respon a l’augment del sedentarisme i del sobrepès, propi de les societats desenvolupades. En aquest context, l’enquesta de salut pública de Catalunya del 2022 reflecteix que el 34,6% de la població adulta (de 18 a 74 anys) té sobrepès i un 14,7% obesitat, mentre que en població infantil (de 6 a 12 anys) hi ha un 17% de sobrepès i un 11,7% d’obesitat.

Xerrada divulgativa a l’IES Sarrià de Ter

El consum d’alcohol és un altre dels grans factors de risc per desenvolupar una malaltia hepàtica. Aquest va ser un dels missatges que Carme López, cap del Servei de Digestologia del Trueta i del Santa Caterina i principal impulsora de les jornades de cribratge a Girona, va remarcar dijous durant la xerrada divulgativa a estudiants de primer de batxillerat de l’IES Sarrià de Ter. Acompanyada per l’infermer del CAP Celrà Robert Prat, que, també és el referent del projecte Salut i escola d’aquest Institut, van conscienciar els joves, entre d’altres aspectes, sobre que “no només el consum continuat d’alcohol pot progressar cap a una malaltia hepàtica, sinó que també el consum puntual en excés i en poc espai de temps [Binge drinking], com pot ser durant els caps de setmana, la pot provocar”. En aquest context, l’informe dels resultats per a Catalunya de l’enquesta sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari (ESTUDES 2018), ja situava l’alcohol com la substància psicoactiva més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys. La trobada també va servir per donar pautes correctes d’actuació quan s’està davant de situacions com un coma etílic. 

Detecció del virus de l’hepatitis B i C
Les malalties hepàtiques no solen causar símptomes durant anys, fet que dificulta la seva detecció en una fase primerenca. Per aquesta raó, des del servei es destaca la importància de combinar les proves preventives (com anàlisis de sang per detectar algun valor alterat) amb el foment d’un estil de vida saludable (basat en una dieta equilibrada i l’activitat física). “Cal remarcar que la prevenció és una part molt important per evitar les malalties hepàtiques”, subratlla el doctor Javier Pamplona, present durant la jornada de cribratge de dijous al Santa Caterina. També es vol incidir en el fet que encara hi ha persones que tenen el virus de l’hepatitis B i C sense tenir-ne coneixement, situació que produeix un dany al fetge que pot derivar en hepatitis crònica, cirrosis o càncer. “Aquelles persones que poden tenir risc de tenir hepatitis cal que es facin un test de cribratge, ja que hi ha tractaments molt efectius per a aquestes infeccions víriques”, indica el doctor Pamplona.

El servei de Digestologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina és el referent per a la patologia digestiva urgent i d’alta complexitat de la Regió Sanitària de Girona, amb una població de referència de prop de 800.000 habitants. Està integrat per un equip de professionals pluridisciplinari, format per facultatius especialistes en aparell digestiu i professionals d’infermeria, organitzats en Unitat d’Hepatologia, Unitat d’Endoscòpia Digestiva, Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal, Unitat de Tumors Gastrointestinals, Unitat de Pàncrees i Unitat de Trastorns Funcionals.

El servei també integra grups de recerca vinculats a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Les àrees d’estudi engloben aspectes epidemiològics d’hepatitis víriques, l’ús de la sedació en l’endoscòpia digestiva o la farmacocinètica en el tractament de la malaltia inflamatòria intestinal, o la influència de la microbiota intestinal en diverses malalties digestives.

 

    

ICSGIRONA
Divendres, 19 Gener 2024

Tags: