La III Jornada del Grup de Treball de Nadons amb Risc en el Neurodesenvolupament enfoca el trastorn de l’espectre autista des de diversos àmbits

La importància de detectar aquells senyals vinculats a l’espectre autista en els primers anys de vida dels infants per intervenir-hi de manera precoç s’ha posat de manifest durant la III jornada de Grup de Treball de Nadons amb Risc en el Neurodesenvolupament, que se celebra avui a l’Aula Magna de la Casa de la Cultura de Girona. Al voltant de 200 persones han seguit la jornada de manera presencial o telemàtica; xifra que reflecteix el creixent interès per conèixer amb més profunditat un trastorn que durant els últims anys ha seguit una línia ascendent pel que fa al nombre de casos detectats. Els experts apunten diversos factors a l’hora de respondre sobre aquest augment.

Marina Mestres i Lourdes Busquets, psicòlogues i fisioterapeutes del Centre de Recerca i Formació Carrilet, han estat les encarregades de parlar dels senyals que poden alertar sobre l’autisme durant els primers anys de vida de l’infant, precisament quan és més complex fer un diagnòstic.

El programa de la jornada ha inclòs ponències per part de professionals de diversos àmbits i associacions. D’aquesta manera, s’ha vist reflectida la composició multidisciplinària i interdepartamental del Grup de Treball de Nadons amb Risc en el Neurodesenvolupament, format ara fa vint anys per atendre els nens i nenes amb aquests trastorns o amb risc de patir-ne des del naixement i fins als 16 anys.

A banda dels professionals del Servei de Pediatria de l’Hospital Trueta, el Grup també està integrat per una àmplia representació de professionals i associacions vinculades als àmbits de la salut, el benestar social i l’educació.

La jornada també ha posat de manifest les dificultats que tenen molts infants amb autisme amb l’alimentació, sovint pel fet de ser molt selectius amb el que mengen. Un tema encara poc tractat i amb manca d’unitats d’expertesa i que ha desenvolupat Alberto Pintor, rehabilitador de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

Per conèixer en primera persona les qüestions que envolten els nens i nenes amb autisme i els seus familiars en el dia a dia, s'ha dedicat una xerrada titulada ‘compartint el camí d’en Daniel’, en la qual els pares d’en Daniel expliquen la seva experiència personal, dubtes i quines passen han seguit.

La jornada s'ha completat amb una ponència dedicada a tractar les necessitats emocionals d’aquests infants i com satisfer-les a càrrec d’Helena Rivera, psicòloga clínica del CSMIJ Girona, mentre que l’apartat educatiu també ha tingut un espai, enfocat a conèixer les bases dirigides als alumnes amb trastorn de l’espectre autista, amb Carles Rom, mestre d’educació especial del CRETDIC Girona, com a ponent.

   

ICSGIRONA
Divendres, 15 Desembre 2023

Tags: