Prop d’un centenar de dones operades de càncer de mama s’han beneficiat de la tècnica de dermopigmentació areolar

La dermopigmentació aconsegueix recrear l’arèola i el mugró, donant coloració i forma a la zona, i esdevé una alternativa a una nova intervenció quirúrgica

Durant el primer semestre de 2023 ja eren 49 les usuàries que havien optat per aquest servei dins del procés de reconstrucció de la mama de l'hospital Trueta
 

Prop d’un centenar de pacients, la majoria dones a les quals se’ls ha realitzat una reconstrucció de la mama després d’un procés oncològic, han estat ateses al servei de dermopigmentació des de la seva posada en marxa, a finals de setembre de 2021. Des de llavors i fins al passat juny, les dones que havien optat per aquesta tècnica durant el procés de reconstrucció de la mama van ser 85, xifra que suposa la consolidació d’aquesta prestació per a aquelles pacients que, després de la cirurgia, volen millorar l’autoimatge sense haver de passar novament per un procés quirúrgic.

La dermopigmentació consisteix en la coloració d’una zona del cos, mitjançant la implantació de pigments a través d’unes microagulles a la pell, amb una tècnica 3D que produeix l’efecte òptic tridimensional i aconsegueix una simetria visual. Aquesta prestació, que es du a terme al Centre d’Especialitats Güell de Girona, la realitza una professional d’infermeria específicament formada per fer aquesta tècnica que està vinculada al Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Trueta, des d’on venen derivades moltes de les pacients. “Sovint, aquestes pacients haurien de tornar a entrar al quiròfan perquè se’ls reconstruís l’arèola i el mugró, però se’ls dona l’alternativa de recrear aquesta zona donant-hi coloració i contorn amb tècniques 3D, que permeten donar volum sense que hagin de tornar a passar per una intervenció”, explica Sònia Tendero, la infermera responsable, que també destaca la diversitat de pacients que opten per aquest servei, “des de persones joves a adultes”. Totes elles comparteixen el mateix desig: recuperar la seva identitat i donar per finalitzat un procés dolorós físicament i emocionalment.

A les usuàries se’ls fa una primera visita on es revisa la seva història clínica i se’ls dona tota la informació sobre el procés. En aquesta mateixa visita, després de revisar la zona, es determina el to de pigment que millor s’ajusta a la seva pell i la forma de l’arèola convenient, i  es fa una prova d’hipersensibilitat als pigments per tal d’assegurar que no es produeixi cap reacció al·lèrgica. Posteriorment, l’habitual és realitzar dues sessions de pigmentació per tal d’obtenir el resultat òptim. Cada sessió acostuma a tenir una hora de durada —els factors de la zona a tractar influeixen en el temps de la sessió—  i no és usual que es necessiti aplicar anestèsia a la zona. És habitual que al cap de dos anys d’aquesta primera dermopigmentació es torni a citar la pacient per avaluar si s’ha rebaixat la intensitat de la pigmentació de la zona a causa de la renovació natural de les capes de la pell. En cas de ser així, es fa un retoc.

La bona acollida de la prestació s’ha vist reflectida en l’augment anual de persones que han estat ateses. Va ser a finals de setembre de 2021 quan es va posar en marxa el servei amb quatre primeres pacients. En el 2022, la xifra de dones ateses va créixer fins a tancar l’any amb 32. Un increment que ha continuat aquest 2023, amb 49 usuàries del servei registrades ja en el primer semestre de l’any. 

 

Més enllà de la millora estètica

A banda del canvi estètic que percep la pacient, la dermopigmentació de l’arèola i el mugró també s’adverteix com un servei beneficiós per a l’estat anímic d’aquella persona que ha patit un procés lesiu en el seu cos, motivat per una operació. “Ajuda a tancar un capítol. És una manera de recuperar l’anterior imatge de la zona mitjançant una tècnica indolora i que dona un resultat ràpid i satisfactori”, indica Tendero.

D’aquesta manera, la dermopigmentació s’ha refermat com una tècnica a l’abast d’aquelles persones afectades per un procés de mastectomia i reconstrucció de la mama, que permet recuperar l’harmonia del cos de forma indolora, ràpida i satisfactòria. Per tant, com destaca Tendero, aquest tractament “pot anar directament relacionat amb la millora de la qualitat de vida de les persones.”

 

 

    

 

ICSGIRONA
Divendres, 22 Setembre 2023

Tags: