Àngels Morales s’incorpora com a nova gerenta de l’Institut d’Assistència Sanitària i de l’Institut Català de la Salut a Girona

La Dra. Àngels Morales, nova gerenta IAS-ICSGirona

Morales substitueix Joaquim Casanovas, que s’ha jubilat després de vuit anys al capdavant de la Gerència compartida de l’aliança estratègica entre les dues corporacions

Potenciar l’autonomia de la Regió Sanitària Girona amb el Trueta com a eix del sistema de salut és el principal repte que afronta

Àngels Morales Lozano s’ha incorporat aquest mes de juliol com a nova gerenta de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’Institut Català de la Salut a Girona, en substitució de Joaquim Casanovas Lax, que s’ha jubilat després de vuit anys al capdavant de la gerència compartida de l’aliança estratègica entre les dues corporacions. Aquest matí s’ha fet la presentació als professionals en diferents actes durant els quals ha estat acompanyada pel gerent del CatSalut a la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras, i, d’una banda, pel gerent de l’ICS, Xavier Pérez, i de l’altra, pel president del Consell d’Administració de l’IAS, Martí Masferrer.

Morales s’ha declarat “afortunada per formar part d’aquest projecte”, que afronta des de la “màxima responsabilitat” perquè entre les dues institucions s’ofereix atenció terciària i atenció a la salut mental a una població d’uns 800.000 habitants, atenció primària a unes 700.000 persones, atenció especialitzada a una població de 300.000 habitants i intermèdia a 150.000 persones. Aquests usuaris i els professionals “són la màxima prioritat per a mi”, ha dit, mentre que ha afegit que “ens hem de coordinar amb tot el territori de Girona de forma ferma si volem tenir la potencialitat que desitgem i comparar-nos amb els grans centres que hi ha a Catalunya”. El repte és “donar a la ciutadania de la demarcació el màxim pel que fa a l’assistència, per tal que s’hagi de recórrer a Barcelona el mínim” i, en aquest sentit ha ressaltat que “el nou Campus de Salut ens marcarà un abans i un després”.

La nova gerenta ha manifestat que a partir d’ara ha d’afrontar “els grans reptes del sistema sanitari”, com són la sostenibilitat, els condicionants socials: l’envelliment de la població, els valors socials, la manca de professionals al mercat laboral, els nous rols competencials i l’evolució tecnològica i tot el que comporta pel que fa a la medicina personalitzada, transformació digital, intel·ligència artificial, etc.

Miquel Carreras ha agraït a la gerent haver acceptat el nou compromís que assumeix i ha recordat que cal treballar per millorar l’accessibilitat, tant des de l’atenció primària com des de l’hospitalària, i també en salut mental; mantenir i millorar la qualitat assistencial; potenciar el terciarisme; impulsar l’Hospital Trueta com a nexe d’unió amb la resta d’hospitals comarcals de la Regió Sanitària, per garantir la qualitat i l’equitat; potenciar l’aliança IAS-ICS Girona, i escoltar els professionals, tot plegat –ha manifestat– “amb la mirada posada al nou Campus de Salut”.

Per la seva banda, Xavier Pérez també ha posat l’accent a “fer un pas més, amb una clara voluntat de transformació” i ha afegit que cal tenir una “visió territorial: volem que Girona sigui un àmbit autònom i el Trueta n’ha de ser el pal de paller”. El gerent de l’ICS ha indicat que l’Hospital “tecnològicament està ben dotat”, però en un edifici que té molts anys. “Hem de treballar per tenir el nou Hospital, Girona ha de ser atractiva i ha de ser autosuficient”, ha manifestat Pérez, que ha reiterat que “el Trueta haurà de treballar de manera col·laborativa i generosa amb el territori”, tasca que haurà de liderar a partir d’ara Àngels Morales, a qui ha desitjat molts encerts.

Al seu torn, Martí Masferrer, ha posat de relleu el perfil professional de la Dra Morales, en trajectòria, coneixement del sistema i capacitat, per conduir un projecte “estratègic i disruptiu”, ha dit. “Tenim projecte i tenim persona”, ha afirmat. 

Paraules d’agraïment a Joaquim Casanovas

Han estat múltiples i reiterades les paraules d’agraïment a la tasca duta a terme per Joaquim Casanovas, no només durant la seva darrera etapa al capdavant de la Gerència Territorial sinó també al llarg de tota la seva trajectòria professional, durant la qual ha ocupat càrrecs de gestió molt importants, com ara la Direcció Gerència de l’Institut Català de la Salut, la Direcció de la Regió de Sanitària Girona en dues etapes, entre molts d’altres.

“Ha deixat una empremta molt important” ha manifestat Carreras, que ha volgut destacar alguns dels projectes que s’han dut a terme en aquests darrers anys, com són l’Àrea d’Intervencionisme del Trueta; el trasllat del Laboratori Clínic Territorial al Parc Hospitalari Martí i Julià, amb la seva corresponent ampliació i també amb el Laboratori de Biologia Molecular; l’ampliació de les Urgències del Trueta i del Santa Caterina; la Unitat de Crítics del Santa Caterina, o les actuals ampliacions dels blocs quirúrgics dels dos hospitals. El gerent de la Regió ha reiterat que totes aquestes obres, i moltes altres, són “gràcies a la feina feta pel doctor Casanovas, que ha insistit i persistit; ell i tot el seu equip”. 

Àngels Morales, 25 anys d’experiència en gestió sanitària

Àngels Morales Lozano (Girona, 1967) és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UAB i màster en Economia de la Salut i Gestió Sanitària per la UB i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). I també ha dut a terme el postgrau El Reto de Gestionar Personas, d'ESADE, entre d'altres.

Morales havia estat la directora assistencial de la Fundació Salut Empordà des de març del 2017 fins ara, després d'ocupar el mateix càrrec al Consorci Sanitari del Maresme. En una etapa anterior, havia treballat a l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, primer com a cap d'Admissió, després com a directora mèdica i, finalment, com a directora de centre. A més, va participar en el desenvolupament de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG).

Àngels Morales també ha estat consultora i analista de dades orientades a la gestió clínica nacional i internacional, ha participat en publicacions i congressos i ha estat docent.

Tant la Comissió Executiva de l'ICS com el Consell d’Administració de l’IAS agraeixen el compromís, la dedicació i la vocació de servei de Joaquim Casanovas Lax en ambdues institucions al llarg dels anys que n'han format part.

 

Fotos: Durant els actes de presentació a l'Hospital Trueta, als professionals de l'Atenció Primària IAS-ICS Girona (a la sala d'actes del Col·legi Oficial de Metges de Girona) i al Parc Hospitalari Martí i Julià.

 

La Dra. Morales acompanyada per Miquel Carreras (a la seva dreta) i Xavier Pérez (a la seva esquerra), durant l'acte de presentació.   Un moment durant l'acte de presentació a l'Hospital Trueta.   La Dra. Morales acompanyada pels doctors Carreras i Pérez, durant la seva presentació

 

Un moment durant la presentació a les direccions d'atenció primària.   Un moment durant la presentació a les direccions d'atenció primària.  

Un moment durant la presentació a l'Institut d'Assistència Sanitària   Un moment durant la presentació a l'Institut d'Assistència Sanitària

 

 

ICSGIRONA
Dimarts, 4 Juliol 2023

Tags: