Les butaques, que s’han adquirit gràcies als diners que es van recaptar en la darrera edició de l’Oncotrail, s’han instal·lat a la cinquena planta i també a la UCI
Girona, 9 d’agost de 2022 – Les dependències de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta han estrenat vint noves butaques per a pacients i acompanyants, gràcies al donatiu fet per la Fundació Oncolliga Girona amb diners recollits a la cursa solidària Oncotrail 2021. Les butaques, valorades en 48.158 euros, s’han instal·lat a les habitacions de la cinquena planta i també a la UCI.
El director de l’Oncotrail, Lluís Comet, i la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa, han visitat avui la planta on s’han distribuït les butaques, acompanyats per la directora d’Infermeria de l’Hospital, Pilar Solé, i el gerent de l’ICS Girona, Joaquim Casanovas.
L'Hospital Trueta assumeix la pràctica totalitat de la cirurgia oncològica d’alta complexitat d’aquells pacients amb càncer de la demarcació que requereixen d’una intervenció quirúrgica. Així doncs, els cirurgians dels Trueta són els encarregats d’operar els pacients de la Regió Sanitària de Girona amb neoplàsies malignes de cervell, esòfag, estómac, fetge, pàncrees, pulmó, recte, cap i coll i ovaris. Cada any, realitzen més de 500 operacions d’aquests tipus que, per la seva complexitat i necessitat d’expertesa, només es poden assumir en un hospital terciari.
La majoria d’aquests pacients, un cop operats, ingressen a la Unitat d’Hospitalització 5a A, on hi ha una àrea de semicrítics i una àrea d’hospitalització convencional. Alguns fins i tot requereixen d'ingrés a la UCI durant un període curt de temps, abans d'anar a la planta convencional. “La voluntat del Trueta és millorar el confort d’aquestes habitacions perquè els pacients i també els seus acompanyants se sentin gairebé com a casa en moments d’especial vulnerabilitat, i una de les actuacions per aconseguir-ho és renovar les butaques que hi ha a cada habitació”, ha explicat el gerent de l’ICS Girona.
Per la seva part, la directora d’Infermeria ha explicat que la renovació de les butaques d’hospitalització “permet millorar no només la comoditat del malalt oncològic postquirúrgic, sinó també la seva autonomia i implicació en el procés de recuperació”. També, ha afegit, “afavoreix el descans dels familiars i acompanyants que passen la nit a l’hospital i faciliten la tasca dels professionals assistencials, sobretot, pel que fa al maneig dels pacients amb mobilitat reduïda”.
Les 20 noves butaques d’hospitalització, 18 de mida estàndard i 2 de mida especial, són elèctriques i amb comandament, disposen de seient reclinable, ofereixen màxim confort i varietat de posicions i elements de seguretat i estabilitat, que eviten moviments bruscos i prevenen possibles lesions, tant de pacients com de professionals.
Precisament, Lluís Comet, director d’Oncotrail, ha recordat que l’origen de la cursa solidària Oncotrail va ser la seva pròpia experiència personal quan va estar ingressat a causa d’un càncer. “Els meus familiars i jo mateix ens vam adonar que les butaques que hi havia a les habitacions no eren gens còmodes i vaig decidir que faria alguna cosa per recaptar diners amb els quals poder canviar-les”, ha explicat. L’Oncotrail va recaptar en la seva darrera edició, l’octubre passat, un total de 348.000 euros, dels quals 151.500 euros s’han destinat a donatius per als hospitals gironins amb l’objectiu de millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer.
Sumar-se al repte
L’Oncotrail és un repte esportiu i solidari que es disputa per equips i consisteix a recórrer 100 km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i, gràcies a la col·laboració de voluntaris i patrocinadors, tot el que es recapta es destina íntegrament a l’objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. Des de la primera edició, l’any 2013, fins ara s’han recollit més d’un milió i mig d’euros, uns fons que s’han anat repartint en funció de les necessitats de cada centre hospitalari i de l’entitat mateixa. També s’han destinat fons a diversos projectes d’investigació sobre el càncer.
Més informació: