L’Organització Europea de Metges de Família premia un treball de l’EAP Santa Clara de Girona per a la millora dels estils de vida saludables de la comunitat gitana de la ciutat

Foto en grup de metges de família de l'EAP Santa Clara de Girona.

L’Organització Europea de Metges de Família (WONCA Europa) ha considerat com a Millor Pòster del seu Congrés de 2017 un treball fet per l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Santa Clara de Girona, sobre la promoció dels estils de vida saludables entre la comunitat gitana de la ciutat. El 2014 es va posar en marxa Puja en salut, un projecte d’atenció a la població gitana del barri de les Pedreres per abordar l’obesitat treballant, bàsicament, l’alimentació i l’activitat física.

En col·laboració amb la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya es van realitzar sessions formatives impartides per professionals de medicina de família, infermeria, treball social i pel cuiner Pep Pérez, del restaurant La Cooperativa de Sarrià de Ter, que anaven dirigides a les dones gitanes que es van manifestar com a promotores de la salut entre les seves famílies.

També es van fer caminades saludables en l’entorn dels seus barris i d’altres activitats físiques, sobretot ball. El programa també tenia en compte una activitat grupal de seguiment des del Centre d’Atenció Primària Santa Clara, que es va realitzar durant l’any següent.

Els resultats obtinguts van ser molt positius; el 41% de les dones participants en el programa havia baixat considerablement el seu índex de pressió arterial, el     25 % havia disminuït el perímetre abdominal i el 33 % va mantenir el seu índex de massa corporal, quan la tendència habitual en la comunitat gitana és la d’augmentar-lo progressivament i estancar-se en índexs d’obesitat.

També es van certificar diverses millores en l’estil de vida, com ara la incorporació de productes frescos (verdura i peix) en l’alimentació i l’increment de l’activitat física. Els impulsors del programa es van mostrar satisfets dels resultats obtinguts i de la implicació de les dones en el projecte, fet que va facilitar que s’implantés entre la resta de la comunitat gitana de Girona.

Ara, aquest treball ha estat distingit amb el Premi al Millor Pòster en la conferència que WONCA Europa ha fet a Praga del 28 de juny a l’1 de juliol. Aquests congressos europeus s’han convertit en un dels esdeveniments més destacats entre els professionals de medicina de família i contribueixen a la conscienciació mundial sobre les últimes estratègies clíniques d’atenció primària i al desenvolupament de projectes professionals. Una representació de l’EAP Santa Clara hi ha estat present per defensar el pòster i recollir el Premi.

Una organització que representa 75.000 professionals

Wonca Europa és la branca continental de l’Organització Mundial de Metges de Família, World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians (WONCA), que està formada per més de 47 organitzacions científiques d’aquesta especialitat i representa a més de 75.000 professionals. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida dels seus pacients, a través del foment i del manteniment dels estàndards de qualitat de la medicina de família, així com el foment d’activitats educatives i d’investigació davant d’altres organitzacions mundials i fòrums relatius als tractaments mèdics i de promoció de salut.

Foto en grup de metges de família de l'EAP Santa Clara de Girona.      Premi donat per l'Organització Europea de Metges de Família

Representació de l'equip de l'EAP Santa Clara que ha dut a terme el projecte

ICSGIRONA
Divendres, 14 Juliol 2017