L’Hospital Trueta, el Santa Caterina i els centres d’atenció primària de l’ICS a Girona i de l’IAS intensifiquen la promoció de la deshabituació del tabac

Promoció de la deshabituació del tabac .

Amb motiu de la Setmana sense Fum es fan tallers i activitats al carrer dirigides a conscienciar la població dels perjudicis que causa el fum

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i els centres d’atenció primària de l’ICS a Girona i de l’IAS celebren aquesta setmana un conjunt d’activitats adreçades a fomentar la consciència dels perjudicis que causa el fum del tabac i a potenciar la deshabituació tabàquica.

En el marc de la Setmana sense Fum, que es commemora internacionalment, s’han organitzat desenes d’actes i taules informatives itinerants, en què professionals dels centres d’atenció primària faran cooximetries als vianants que ho vulguin, proves de capacitat pulmonar, mesures de la pressió arterial i canviaran cigarretes per caramels amb els fumadors que s’interessin per la iniciativa. A més, oferiran informació personalitzada sobre els riscos del tabac per a la salut i les diverses vies que hi ha per deixar aquest hàbit nociu. La campanya s’emmarca en el programa Atenció primària sense fum a Catalunya que, aquest any, anima els fumadors que van al seu centre de salut per deixar-se ajudar a abandonar aquest hàbit, proposant-los el lema “Menys fumar i més caminar”.

A l’Hospital Trueta, a banda de diverses accions de sensibilització, es fan controls de pressió arterial, cooximetries i la proposta de canviar cigarretes per pomes amb els fumadors que ho vulguin. També s’ha reforçat la senyalització del recinte hospitalari com a un entorn sense fum, per conscienciar tothom —pacients, usuaris i professionals— de la importància que no es fumi en tota l’àrea de l’edifici. En aquest sentit, s’ha pintat una franja vermella a tot el perímetre del recinte sanitari a partir de la qual no està permès fumar per llei, i s’han instal•lat més cartells informatius a la zona.

Al Parc Hospitalari Martí i Julia de Salt es durà a terme la tradicional matinal commemorativa a la diada. De 10 a 12 hores, el servei de cuina de l’IAS convidarà als usuaris, familiars i professionals, a xocolatada amb melindros, i la Fundació Drissa a sucs ecològics Biodrissa. Sota el porxo de l’Hospital Santa Caterina hi haurà taules informatives, amb consell i proves dirigides al fumador, a càrrec dels professionals sanitaris, estudiants d’infermeria de la UdG, l’Oncolliga Girona i l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Girona. La matinal estarà amenitzada pels pallassos Tiritaclown.

Molta activitat als municipis

Des de la setmana passada molts centres d’atenció primària de l’ICS i de l’IAS han organitzat diverses accions per conscienciar els seus usuaris de la importància d’abandonar el tabac. A Girona, els equips d’atenció primària surten al carrer i a diverses places per muntar taules informatives i oferir als ciutadans cooximetries, mesures de l'edat pulmonar i promoció dels tallers de deshabituació tabàquica.

A Celrà, els professionals de l’atenció primària també es dirigiran directament als vianants, per donar-los informació per deixar de fumar i proposar-los jocs interactius amb el mateix objectiu, i col•laboraran en entrevistes divulgatives amb la ràdio local.

Sarrià de Ter, Figueres, La Jonquera i Roses, Banyoles, Tordera, Cadaqués, Vilafant i Castelló d’Empúries també seran al costat dels seus usuaris per intensificar les campanyes de deshabituació a través de tallers, xerrades, exposicions i activitats lúdiques.

A Bàscara es faran ecografies vasculars als fumadors que ho vulguin i els professionals de Salt aniran al mercat a informar els usuaris dels beneficis d’abandonar l’hàbit del tabac. També organitzaran una caminada saludable, acció que també es durà a terme a Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro.

A Breda, Hostalric i Riells des de la setmana passada s’estan fent enquestes als usuaris dels centres per detectar qui és fumador i en el seu cas oferir consell i informació sobre el funcionament de la unitat específica de deshabituació del tabac de l’àrea bàsica. D’altra banda, el 31 de maig, els nens de sisè de l’escoles de Breda i Hostalric llegiran unes cartes dirigides a un familiar fumador i les seleccionades es faran públiques a través de la ràdio d’Hostalric. En el cas de d’Anglès, fa uns dies que s’han elaborat uns plafons informatius situats a l’entrada del centre per sensibilitzar sobre el perjudici del tabac. Al mateix temps, estan treballant amb els ajuntaments i les escoles reunions informatives per sensibilitzar sobre el programa “Entorn sense fum”

Els actes es multipliquen aquests dies amb motiu de la Setmana sense Fum, però de forma habitual els professionals d’atenció primària ja ofereixen consell als pacients fumadors per deixar l’hàbit durant les visites a les consultes.

Podeu consultar tots els actes programats aquí.

Sis milions de morts cada any per culpa del tabac

L’any 1987, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 31 de maig com a Dia Mundial sense Tabac, amb la intenció d’alertar la població sobre els efectes negatius del tabaquisme per a la salut, que comporten gairebé sis milions de morts cada any a tot el món. 

El consum de tabac és la principal causa de mort evitable al nostre entorn i és també la principal causa de mort per malalties no transmissibles, com són les cardiopaties, les pneumopaties i el càncer. Quan al càncer, de manera específica, és la primera causa de mort tant en homes com en dones, atès que provoca sis milions de defuncions cada any.

Fotografies per descarregar

Professionals de l'EAP Figueres donen recomanacions a la poblacio per incentivar a la deshabituacio tabàquica, el passat dijous 25 de maig

A Arbúcies, taula informativa, realització de cooximetries i mesura de l'edat pulmonar pels professionals de l'EAP, també el passat dijous 25 de maig

Teràpia grupal de deshabituació tabàquica a l'EAP Montilivi

Teràpia grupal de deshabituació tabàquica a l'EAP Montilivi (II)

Vídeos per descarregar

 

 

ICSGIRONA
Dilluns, 29 Maig 2017