Comença la tercera onada de l’estudi sobre la maduresa i l’envelliment satisfactori a Girona (MESGI50)

L’estudi sobre la Maduresa i l’Envelliment Saludable a Girona (MESGI50) segueix aquest any amb una nova entrevista. A partir de la darrera setmana del mes de març es començarà a contactar amb tots els participants de l’any 2015 per demanar-los novament la seva participació en l’estudi, que oferirà novetats importants. Així, aquest any, tots els participants que ho desitgin, podran accedir a un estudi del seu estat de salut que inclou la mesura del pes, l’alçada, la pressió arterial, la dieta i el grau d’activitat física, un electrocardiograma, una ecografia de l’arteria caròtida, una analítica de sang i femta i una ressonància magnètica de cos sencer. Tots els participants rebran un informe de salut que inclourà els resultats de les proves mèdiques realitzades i un conjunt de recomanacions personalitzades per promoure un envelliment saludable.

Un grup format per més de 40 investigadors de diferents àmbits, com ara la bioenginyeria, les matemàtiques, la medicina, la biologia, la psicologia i la computació, va presentar un projecte de recerca a la primera convocatòria del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020. Aquest projecte, que ha rebut finançament del Departament de Salut i el suport de Toshiba Medical, té com a objectiu l’estudi del procés d’envelliment i dels seus
determinants mitjançant biomarcadors d'imatge corporal integral basats en ressonància magnètica.

L’estudi sobre la Maduresa i l'Envelliment Saludable a Girona (MESGI50) és un estudi epidemiològic poblacional i multidisciplinari realitzat a les comarques gironines que forma part del consorci europeu The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). SHARE es un projecte europeu multinacional que inclou mostres representatives de cada país de la Unió Europea i que té un qüestionari harmonitzat amb els principals estudis multidisciplinaris sobre l’envelliment del món (http://www.share-project.org).

A més de descriure les característiques de les persones, l’estudi també té com a objectiu conèixer com i perquè canvien. A partir de les dades generades pel MESGI50 es pretén conèixer els efectes que determinats estils de vida poden tenir en l’estat de salut en general tenint en compte les variables que s’associen al manteniment de les capacitats físiques, sensorials, cognitives i socials a partir de l’etapa mitjana de la vida, de manera que es faci possible millorar la qualitat de vida de les persones en els propers anys.

MESGI50 ha estat impulsat per l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut: www.dipsalut.cat) en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI: www.idibgi.org) i del Grup de recerca en Envelliment, Discapacitat i Salut. Aquest estudi va ser dissenyat amb l'objectiu de caracteritzar el procés d'envelliment d’acord amb les característiques demogràfiques dels municipis de la província, ja que els municipis de les comarques gironines són molt heterogenis en termes del seu grau d'envelliment demogràfic, amb un rang que oscil·la entre el 8% i el 33% d'habitants de 65 i més anys.

L’any 2013 es va dur a terme la primera onada de l’estudi MESGI50 i es van realitzar entrevistes a 3.295 habitants de les comarques gironines. L’any 2015 es va fer la segona onada i es va tornar a visitar als participants per una nova entrevista, assolint una taxa de participació del 80%. El passat mes de juny es va fer la primera Jornada de presentació del repositori de dades de l’estudi MESGI50 a la Universitat de Girona, que va comptar amb la participació d’investigadors de diverses especialitats. Les dades de l’estudi ja han servit per a la realització d’una tesis doctoral sobre l’envelliment actiu i saludable i Dipsalut disposa del primer informe amb les dades comarcals corresponents a la primera onada amb les característiques dels habitants de 50 i més anys. Aquesta informació és útil en la planificació i gestió dels recursos ajustats a les necessitats reals de la població de les comarques gironines.

ICSGIRONA
Divendres, 17 Març 2017