El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta amplia l’Àrea de Biologia Molecular gràcies a la col·laboració d’Oncolliga

Responsables del Servei d'Anatomia Patològica parlant

Els nous aparells permeten fer biòpsies líquides, un tipus de prova molt còmoda per als pacients oncològics, que incrementa la precisió en la indicació terapèutica

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, que també presta assistència a l’IAS, ha estrenat la nova Àrea de Biologia Molecular, gràcies a una donació de prop de 23.000 euros de la Fundació Oncolliga Girona. L’aportació de l’entitat, provinent dels donatius fets pels equips participants a l’Oncotrail 2017, ha servit per adquirir nous aparells que permeten una major precisió en la indicació terapèutica dels pacients oncològics. Entre d’altres tècniques, l’equipament permet fer el processament de les biòpsies líquides —unes proves que s’han començat a practicar en pacients amb càncer de pulmó i que amb una simple extracció de sang permeten obtenir uns biomarcadors molt valuosos per fer el seguiment de les malalties oncològiques.

Fins ara, el Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta disposava d’una petita secció de biologia molecular que era insuficient per abastir les necessitats de la Regió Sanitària, de la qual és referent, per la qual cosa les mostres s’havien d’enviar a analitzar a laboratoris de Barcelona. El Trueta es converteix així en el primer hospital gironí que ofereix aquest tipus d’estudis moleculars, que properament s’ampliaran a d’altres tipus de tumors més enllà dels pulmonars.

Les biòpsies líquides permeten evitar les biòpsies de teixit de seguiment, per a les quals els pacients han de ser sotmesos a una petita intervenció amb anestèsia i que, a vegades, compten amb la complicació d’haver d’extreure mostres de llocs d’accés difícil.

Amb el nou equipament es pot assumir l’estudi dels biomarcadors de totes les mostres generades a l’àrea sanitària de Girona. També permet una millora en el diagnòstic dels pacients i facilita el seguiment de la malaltia i del seu tractament.

Aquesta donació d’Oncolliga s’emmarca en la campanya de mecenatge Fes + Trueta, que l’hospital gironí va engegar fa uns mesos amb la finalitat d’implicar entitats, empreses i particulars del territori en el projecte assistencial del centre, i de sensibilitzar la societat civil sobre la importància de les seves aportacions altruistes.

Aquesta és la primera vegada que els diners recollits a l’Oncotrail es destinen a un servei de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que depèn directament de l’ICS. Fins ara, totes les aportacions s’havien fet a través de l’ICO Girona i havien anat destinades a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i dels seus familiars durant la seva estada a l’Hospital. Des de la primera edició de l’Oncotrail s’ha fet donació a l’ICO Girona d’un total de 83.890 euros que s’han destinat a la compra de llits, sofàs llit, televisors i tauletes tàctils per a la planta d’Oncologia de l’Hospital, així com a la renovació de les butaques de la sala de l’Hospital de Dia on els malalts reben el tractament de quimioteràpia. Part dels diners recollits des de 2014 s’han destinat també a investigació, per mitjà de la Beca Oncotrail-Fundació Oncolliga Girona.

Oncotrail, una cursa solidària

L’Oncotrail és una cursa solidària per equips que se celebra des de l’any 2013 i que té un recorregut de 100 quilòmetres. L’organitza la Fundació Oncolliga Girona, amb la col·laboració del Club Atlètic i l’Agrupació Excursionista de Palafrugell, població on té lloc la sortida i l’arribada. Aquesta cursa té com a objectiu recaptar fons per millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer. En la seva darrera edició, celebrada el 7 i 8 d’octubre passat, l’Oncotrail va assolir una xifra rècord de donatius, que va superar per primera vegada els 200.000 euros. En total, en les cinc edicions que s’han celebrat fins ara s’han recollit 622.516,95 euros, gràcies als donatius dels equips participants i a la col·laboració dels voluntaris que participen en l’organització d’aquest esdeveniment esportiu.

Representants del servei d'Anatomia Patològica, Hospital Trueta i Oncolliga   Representat del servei d'Anatomia Patològica explicant 
Representants del servei d'Anatomia Patològica, Hospital Trueta i Oncolliga

 

Representants del servei d'Anatomia Patològica fent proves  Representants de Hospital Trueta, Oncolliga i Anatomia Patològica
                                                                                              D'esquerra a dreta, Glòria Padura (directora Trueta), Lluís Comet (Oncotrail), Eugeni López.-Bonet (Anatomia Patològica) i Lluïsa Ferrer (Oncolliga)
 

 

HOSPITAL
Miércoles, 29 Noviembre 2017