Unitat d'Insuficiència Cardíaca

Servei Assistencial

Presentació

La insuficiència cardíaca (IC) per la seva alta prevalença i incidència s’ha convertit en un dels principals problemes assistencials en el nostre entorn no només per l’elevada morbimortalitat que comporta aquesta malaltia sinó també per ser la causa més freqüent d’ingrés hospitalari en persones més grans de 65 anys. Els pacients amb IC, pateixen de freqüents descompensacions  per a multitud causes, que poden provocar un empitjorament en l’evolució de la malaltia  i el seu propi pronòstic.

El tractament de la IC és complex. Per una banda, s’ha avançat en els tractaments tant farmacològics com no farmacològics, que han demostrat una disminució tant de la mortalitat com del número d’ingressos hospitalaris per  descompensació. Per una altra banda, l’administració dels fàrmacs s’acompanya, en ocasions, d’efectes adversos i sovint són tractaments que la seva dosi s’ha d’incrementar de forma progressiva, el que implica uns controls periòdics en intervals de temps relativament curts. 

Tot això implica un maneig complex,  que requereix una atenció intensa, a la vegada que àgil, ràpida i flexible en un unitat especialitzada on l’atenció mèdica es complementa amb la intervenció  cabdal de les infermeres especialitzades en IC,  establint l’atenció interdisciplinar que requereix aquest pacient.

La Unitat d’Insuficiència Cardíaca  (UIC) on es desenvolupa el programa PISA-IC dóna la seva atenció, en gran part, dintre de l’àmbit hospitalari. Des de l’any 2006,  la nostra atenció, s’ha vist reforçada amb la intervenció de la Infermera Gestora d’Atenció Primària amb formació especialitzada que atén als pacients en el seu domicili. Aquesta infermera està integrada a l’equip d’Atenció Primària i a la vegada manté una estreta interrelació i comunicació amb el metge i la infermera d’Atenció Primària i l’equip d’Atenció Especialitzada, facilitant una atenció integrada i continua del pacient en la comunitat.

 

Els objectius de la UIC:

  • Millorar la qualitat de vida i la supervivència dels pacients amb IC.
  • Adequar el tractament que reben aquests pacients.
  • Disminuir els ingressos i les visites a urgències dels pacients amb IC
  • Desenvolupar programes d’educació pels pacients i el seu entorn familiar.
  • Augmentar el coneixement de la malaltia, els signes de descompensació i el compliment del tractament tant farmacològic com les mesures no farmacològiques.

 

Àmbit del Projecte:

L'àmbit del projecte comprèn set àrees bàsiques de salut que tenen de referència aquest centre: ABS Santa Clara (Girona1), ABS Can Gibert del Pla (Girona 2), ABS Montilivi (Girona 3), ABS Taialà (Girona 4), ABS Celrà, ABS Sarrià i ABS Banyoles.

Àmbit: 

Hospital