Junts contra el càncer de pulmó

Professionals de l'equip investigador del servei de pneumologia de l'Hospital Trueta

L’Hospital Trueta i The Ricky Rubio Foundation signen un conveni de col·laboració per avançar en l’estudi de la detecció de material genètic tumoral com a eina de diagnòstic precoç de la malaltia

L’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i The Ricky Rubio Foundation han decidit treballar conjuntament i amb la més absoluta determinació en un projecte que té com a finalitat la detecció precoç del càncer de pulmó.

Des que es va posar en marxa l’any 2018 la lluita contra aquesta malaltia és un dels objectius de la Fundació de Ricky Rubio, especialment centrada en la prevenció del càncer de pulmó a través de diferents vies de difusió; la realització de campanyes mediàtiques; les accions al territori i també el suport, com és el cas, a la recerca mèdica i científica.

El Servei de Pneumologia de l’Hospital Trueta de Girona té oberta una línia d’investigació per intentar detectar ―mitjançant tècniques moleculars d’alta precisió en plasma i d’altres fluids pulmonars― material genètic tumoral en pacients amb càncer de pulmó en un estadi inicial de la malaltia (estadi I). Aconseguir-ho és clau per a l’èxit del tractament d’una malaltia amb una letalitat molt elevada ―atès que massa sovint no es manifesta fins que ha desenvolupat un estadi molt avançat, moment en què ja es fa molt difícil actuar amb eficàcia terapèutica.

The Ricky Rubio Foundation i l’Hospital Trueta han fet palesa aquesta voluntat de col·laborar amb la signatura d’un acord a favor de l’objectiu d’estudiar si la detecció d’aquest material genètic tumoral pot arribar a ser una eina fiable, sensible, no invasiva i específica per ser incorporada a la pràctica clínica, així com per tenir una validesa analítica que permeti el diagnòstic precoç del càncer de pulmó i augmenti així l’esperança de vida d’aquests pacients.

L’acord recull que l’aplicabilitat pràctica d’aquest estudi del Trueta és generar nous criteris en el coneixement del càncer de pulmó i identificar noves estratègies diagnòstiques i de seguiment que tindran una repercussió directa en la millora de la qualitat de vida dels pacients i de la societat.

Actualment, l’Equip d’Investigadors del Servei de Pneumologia del Trueta està reclutant pacients per iniciar l’estudi i realitzant proves preliminars per optimitzar els circuits i l’obtenció de les mostres. Així mateix, el Grup de Respiratori de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ja està processant i criopreservant les mostres obtingudes. En aquest projecte també es comptarà amb la col·laboració d’universitats i d’entitats internacionals.

Per part de The Ricky Rubio Foundation es manifesta el compromís de col·laborar en l’estudi mitjançant l’aportació de recursos, l’impuls d’accions de comunicació per donar a conèixer el projecte i l’organització d’esdeveniments solidaris, conjuntament amb l’Hospital Trueta i altres entitats sense ànim de lucre, en benefici del projecte. També vol agrair, encoratjar i donar el màxim suport a totes les persones implicades en l’estudi, que pot aportar veritablement un nou horitzó en la lluita contra el càncer de pulmó.

Professionals del servei de Pneumologia de l'Hospital Trueta  Professionals del servei de Pneumologia de l'Hospital Trueta

 

HOSPITAL
Dijous, 24 Febrer 2022

Tags: