31 persones es van beneficiar de les donacions d’òrgans a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona el 2019

Dels 19 possibles donants que es van detectar, 12 van ser donants reals.  També es van produir 23 donacions de teixits

31 persones es van beneficiar de les donacions d’òrgans a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona el 2019. Al llarg de l’any es van detectar 19 possibles donants d’òrgans, dels quals, finalment, un total de 12 van ser donants reals i hi va haver cinc contraindicacions mèdiques, una negativa familiar i un es va descartar per altres motius.

Gràcies als donants es van poder fer 18 trasplantaments de ronyons, 4 de fetge, 3 de cor i 6 de pulmons, de manera que es van ajudar 31 malalts, amb un índex d’efectivitat del 80%. La mitjana d’edat dels donants va ser 57 anys, amb el 75% d’homes i el 25% de dones.

Pel que fa a les donacions de teixits el 2019 es va tancar amb un balanç de 23 donants.

En el nostre país, i segons la normativa legal actual, poden ser donants d’òrgans aquells pacients que són diagnosticats de mort encefàlica (aturada irreversible de les funcions cerebrals) o bé els que sofreixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible (asistòlia controlada).  En canvi pot ser donant de teixits, si es compleixen determinats criteris, qualsevol pacient que mori en qualsevol centre hospitalari

 

El Dia del Donant arriba amb un descens de les donacions per la Covid-19

Avui 3 de juny es celebra el Dia del Donant, una jornada internacional per reconèixer l’altruisme de les persones que donen els seus òrgans, així com l’agraïment a les seves famílies. Aquest any, però, la celebració arriba marcada per un descens de les donacions, provocat per la Covid-19, que ha mantingut ocupats tots els llits d’UCI amb pacients afectats per coronavirus, fet que no permetia ingressar a possibles donants. Al mateix temps, la prudència davant el desconeixement dels efectes que podria tenir la Covid-19 tant a donants com a receptors, ha fet que durant gairebé dos mesos l’activitat de donació i trasplantament hagi sigut molt reduïda.

 

"La donació en temps de Covid", un debat virtual per celebrar el Dia del Donant

Aquest és el títol de l’Acte del Dia del Donant_2020, un debat virtual que tindrà lloc aquest migdia sobre la importància de donar per salvar vides, i més en la situació actual. Al debat hi participaran la metgessa i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta, Nuria Masnou; la supervisora d’infermeria i també coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron, Carme Vallès; el nefròleg i cap de l’equip de trasplantament renal de l’Hospital de Bellvitge, Oriol Bestard; Lucía, filla d’un donant, i Anna, donant viva de ronyó.

L’objectiu és explicar la davallada de la donació a través dels protagonistes principals, conèixer de primera mà com han conviscut amb la pandèmia i remarcar la importància de la donació d’òrgans i teixits. A diferència d’anys anteriors, la situació provocada per la COVID-19 ha motivat que es faci aquest acte de manera virtual. Es podrà seguir per streaming (YouTube) i estarà obert a la participació on-line de periodistes i/o altres assistents virtuals.

HOSPITAL
Dimecres, 3 Juny 2020