La Regió Sanitària Girona administra la primera vacuna a un avi de la Residència de Gent Gran de Creu de Palau

El primer gironí vacunat, l'Esteve Font

Un equip format per quatre infermeres i dues coordinadores ha sigut l’encarregat d’injectar les primeres dosis

El Gerent Territorial del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, demana a la ciutadania no abaixar la guàrdia i seguir les recomanacions de Salut

El Departament de Salut ha començat a vacunar avui a la Regió Sanitària de Girona.  Les primeres dosis han arribat al migdia i a les quatre de la tarda s’ha administrat la primera vacuna a la residència pública de Gent Gran de Creu de Palau, a la ciutat de Girona. Esteve Font Nicolàs, de 93 anys, ha sigut el primer en rebre la injecció de Pfizer. S’ha mostrat molt satisfet de ser el primer vacunat a Girona i ha explicat que cal donar exemple, sobretot a les generacions més joves. L’ha seguit l’Imma Fornells Sala, auxiliar de geriatria de la residència Creu de Palau, que també estava contenta d’haver rebut la vacuna, amb la mirada posada a que aviat pugui veure la seva família, que viu lluny. Ara, d’aquí a 21 dies rebran la segona dosi. 

El centre de Creu de Palau ha estat escollit a la Regió Sanitària de Girona en tractar-se d’una residència verda sense cap cas de COVID-19, de grans dimensions i de titularitat pública. Actualment té 165 residents i una plantilla de 210 treballadors. 

Avui al migdia han arribat a Girona 75 dosis que han permès vacunar inicialment a 56 residents de Creu de Palau i 19 treballadors. A partir de demà s’espera l’arribada de 975 dosis més i començar a vacunar altres residències del territori.

“Avui és un gran dia perquè comencem a veure la llum al final del túnel, però no hem d’abaixar la guàrdia. Venen setmanes molt complicades, amb moltes celebracions, i cal tenir present que la immunitat de grup encara està molt lluny”, ha explicat el Gerent Territorial del CatSalut a la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, qui ha destacat que es tracta també d’un “repte logístic”. El Gerent també ha remarcat que cal seguir les recomanacions de Salut perquè “les dades encara no són bones”.  Per acabar, ha agraït la tasca dels professionals sanitaris i residencials per l’esforç “titànic” que han fet des del març en la lluita contra el coronavirus.

Per altra banda, el Delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, ha recordat la importància d’aquesta primera vacunació i ha demanat responsabilitat: “Això no s’ha acabat i no ens en queda una altra que acabar bé ara que estem arribant al final de la cursa”. 

L’equip de vacunació encarregat d’injectar les primeres dosis al centre l'ha integrat quatre infermeres, una de les quals dedicada a registrar les dades dels pacients, i dues coordinadores. En tractar-se de la primera vacunació, el desplegament d’avui és excepcional i habitualment es desplaçaran als centres en grups de dues infermeres. 

A la Regió Sanitària Girona hi haurà quaranta infermeres i dotze administratius que conformaran dos equips mòbils, sota la supervisió de dues coordinadores que s’encarregaran de gestionar les vacunacions en el territori. “És un moment històric. La vacuna és cabdal per acabar amb aquest virus i cal que la població sigui molt activa perquè és l’única manera d’immunitzar-nos”, ha explicat la Ruth Martín, una de les dues coordinadores, qui ha subratllat la importància de començar a vacunar els avis de les residències en tractar-se d’un dels col·lectius més vulnerables. 

L’arribada de les vacunes a Catalunya

Les vacunes de Pfizer-BioNTech han arribat al Banc de Sang i de Teixits de Barcelona, des d’on s’han distribuït a tot el territori. A les dotze del migdia s’ha administrat la primera injecció a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat i aquesta tarda l’han rebut els residents de vuit centres més, un per cada regió sanitària. 

Les vacunes arriben a 70 graus sota zero i un cop tretes de la ultracongelació s’han d’administrar abans de 5 dies. En aquesta primera etapa, les dosis es distribuiran entre els residents i personal sanitari i sociosanitari de les residències de gent gran i de persones amb discapacitat.

Les infermeres portant les vacunes a la Residència Palau   Una infermera preparant la vacuna per ser administrada   La infermera Ruth Martin vacunant a Esteve Font

 

La infermera Luisa Ordóñez vacunant la Imma Fornells, auxiliar de la Residència Creu de Palau.   El delegat del Govern i el gerent del CatSalut conversamt amb l'equip de vacunació

PRIMARIA
Diumenge, 27 Desembre 2020