Els centres d’atenció primària de l’ICS Girona i l’IAS disposen de 25 aparells per fer ecografies clíniques, amb les que aquest any s’han realitzat més de 3.000 proves

Un facultatiu de l'EAP Montilivi de Girona realitza una ecografia abdominal

84 professionals s’han format específicament a la demarcació, que és el territori català amb més implantació d’aquestes proves complementàries

Els centres d’atenció primària de l’ICS Girona i l’IAS disposen de 25 ecògrafs, uns aparells que afavoreix el diagnòstic de patologies com ara còlics nefrítics o hepàtics. Fa cinc anys es va començar a implantar aquest projecte  amb vuit aparells, i ara la demarcació de Girona és el territori català que compta amb més ecògrafs als CAP. Al llarg dels cinc primers mesos de l’any amb aquests aparells s’han realitzat 3.175 proves, mentre que el 2018 entre tots els centres en van realitzar prop de 6.500.

Els ecògrafs són uns aparells totalment innocus per al pacient, ja que no emeten radiacions, i els estudis que estan duent a terme els metges de família amb aquests equips són sobretot abdominals, del sistema urinari i dels ronyons.

Per tal de poder practicar ecografies clíniques amb la màxima precisió, fins a 84 professionals de primària han seguit un curs específic de formació i d’aplicació de les ecografies al primer nivell assistencial. El curs es basa en la resolució diagnòstica dels casos més habituals que es presenten a les consultes, i inicialment es feia a Madrid, organitzat per la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària. Des de fa dos anys, i organitzat per la CAMFIC, les sessions formatives es duen a terme a Girona, i la utilització dels ecògrafs contribueix a la formació dels residents en medicina familiar i comunitària que fan la seva especialització als diferents equips d’atenció primària de la regió.

La incorporació d’aquests aparells respon a l’objectiu de la direcció de l’ICS Girona-IAS de fer més resolutiva l’atenció primària.

Les ecografies clíniques s’utilitzen com a complement de l’exploració que el professional fa als seus pacients, i també serveixen perquè aquests entenguin millor la seva patologia. Fins al moment, s’ha demostrat la seva eficàcia en l’increment de la capacitat diagnòstica, en la reducció de les derivacions a l’atenció especialitzada i en la millora de la satisfacció dels usuaris.

Un facultatiu de l'EAP Montilivi de Girona realitza una ecografia abdominal  Un facultatiu de l'EAP Montilivi de Girona realitza una ecografia abdominal  Un dels 25 aparells d'ecografies adquirits per a l'atenció primària de Girona

 

PRIMARIA
Dimarts, 9 Juliol 2019