El Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona pot analitzar 3.000 proves PCR al dia, gràcies a la incorporació d’un nou robot d’última generació

L’evolució de la pandèmia ha fet créixer notablement  el volum de peticions

Des d’avui el Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona té capacitat per analitzar fins a 3.000 proves PCR diàries, gràcies a l’adquisició d’un nou robot Panther d’última generació. El mes de setembre el laboratori ja va incorporar noves màquines per augmentar la capacitat d’anàlisis, i aleshores va passar de fer-ne un miler al dia al mes de juliol a poder-ne assumir fins a 2.000, xifra que arriba ara a les 3.000 proves diàries.

Cal tenir present que des de la setmana passada s’ha incorporat un nou mètode de determinació de presència de COVID 19 amb els tests ràpids antigènics, que es realitzen des dels CAP i als hospitals. Aquests tests s’utilitzen per a persones simptomàtiques i contactes estrets, i permeten obtenir el resultat en 15 minuts.

Tot i això, en l’estat actual d’evolució de la pandèmia, el volum de peticions diàries per a la realització de PCR ha crescut notablement i en els darrers dies, el Laboratori Clínic Territorial està rebent unes 3.000 mostres diàries que cal processar. Aquest increment havia provocat un alentiment en els resultats, que podien trigar un mínim de 48 hores a obtenir-se. Amb la posada en marxa del nou Panther, que també suposarà la incorporació d'un nou tècnic de laboratori, s’agilitza tot el procés, s’assumeixen més proves i s’escurçarà el termini d’obtenció de resultats.

El laboratori processa mostres diagnòstiques del coronavirus de tota la Regió Sanitària (dels hospitals Dr. Josep Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres, Olot i Campdevànol –Blanes i Calella deriven a Barcelona-, d’altres hospitals i centres de salut complementaris i també de tota l’atenció primària).

Cal tenir en compte que en el moment actual, tant la compra d’equipament electromèdic com de reactius per fer PCR és complexa i difícil, donat que són materials amb gran demanda a nivell internacional. 

 

ICSGIRONA
Dijous, 5 Novembre 2020