61 gironins es van sotmetre a un trasplantament de ronyó l’any passat i gairebé mig miler necessiten diàlisi

Aparell diàlisi

Avui se celebra el Dia Mundial del Ronyó, l’òrgan que quan falla condueix a una malaltia renal crònica. Un 10 % de la població en pateix una

Es calcula que el 10 % de la població pateix una malaltia renal crònica, que pot afectar tant homes com dones. Si els dos ronyons funcionen per sota del 60 % de les seves possibilitats es considera que el pacient té una malaltia renal crònica i si els ronyons funcionen menys del 10 %, cal plantejar un tractament que substitueixi la funció que fan. Això obliga els pacients a sotmetre’s a un trasplantament  renal o a diàlisi. Actualment, a Girona, hi ha 466 pacients en aquesta situació, 78 dels quals fa les sessions als seus domicilis mitjançant la diàlisi peritoneal.  En el conjunt de Catalunya, actualment hi ha 4.510 persones en tractament renal substitutiu.

L’any passat, 61 persones de la demarcació de Girona van ser sotmeses a un trasplantament de ronyó, xifra que representa un 7 % dels 882 trasplantaments renals que es van fer a Catalunya. La majoria dels  ronyons trasplantats són procedents de cadàvers, però en el cas de Girona 9 pacients van rebre un ronyó d’un donant viu. Actualment, a Girona viuen 583 pacients amb un ronyó trasplantat i avui, 12 de març, se celebra el Dia Mundial del Ronyó, impulsat per la Societat Internacional de Nefrologia.

El trasplantament de ronyó està indicat quan l’estat del pacient és bo i els avantatges del tractament superen els riscos que comporta qualsevol operació quirúrgica. Aquesta intervenció suposa, d'una banda, una millora important pel que fa a la qualitat de vida i autonomia dels pacients ―ja que deixen de dependre de la màquina de diàlisi― i, de l'altra, un augment de la supervivència ―perquè eviten moltes de les complicacions que apareixen amb la diàlisi a llarg termini. En general, després d’un mes del trasplantament, els pacients poden fer una vida plenament normal i hauran de prendre sempre medicació per evitar qualsevol forma de rebuig.

Una malaltia en augment

Es calcula que al món hi ha més de 500 milions de persones afectades per aquesta malaltia. Aquesta xifra segueix creixent i representa una infinitat de greus conseqüències en la funció d’altres òrgans i un gran impacte econòmic en els sistemes de salut. Les causes més comunes són les malalties inflamatòries del ronyó, diabetis i hipertensió.

Promoure que hi hagi un millor control d’aquestes malalties, per tal d’evitar la lesió crònica del ronyó, és una de les fites que persegueix el Dia Mundial.

 

Dia Mundial del Ronyó

La Societat Internacional de Nefrologia ha instaurat el Dia Mundial del Ronyó per donar a conèixer la importància de l’augment de la incidència d’aquesta malaltia i així conscienciar tant els professionals de la salut com la població en general perquè treballin en la seva prevenció i tractament. La malaltia renal pot portar complicacions, com ara hipertensió arterial, anèmia, malalties cardíaques i dels vasos sanguinis.

ICSGIRONA
Dijous, 12 Març 2020