La Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Trueta atén 245 pacients en el primer mig any d’activitat

Des que es va posar en marxa el mes de desembre de 2017 i fins al 30 de juny s’han fet 118 estudis electrofisiològics, 108 implants i 75 ablacions

Des de l'inici de la seva activitat, el desembre passat, la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha atès un total de 245 pacients, als quals  ha realitzat un procediment o més d’un. Els més habituals han estat els estudis electrofisiològics, un total de 118. Aquest és un procediment diagnòstic que consisteix en la inducció d’arrítmies als pacients que pateixen taquicàrdies supraventriculars per determinar quina és la causa que provoca les palpitacions. Segons els resultats de l’estudi, els pacients han de seguir determinats tractaments, com ara les ablacions.

L’ablació és un procediment pel qual es crema mitjançant calor el focus que genera les arrítmies, de manera que  aquest punt queda desconnectat de la resta del cor. Més del 90 % dels pacients, als quals s’ha fet una ablació, no torna a tenir arrítmies, així doncs es pot dir que l’efectivitat del tractament és molt alta. En aquest primer mig any, al Trueta s’ha fet un total de 75 ablacions, de les quals 60 han estat convencionals i 15 complexes. Aquestes últimes arrítmies són més complicades i el procediment necessita més feina tècnica: cal fusionar una imatge radiològica (de TAC o ressonància magnètica) amb l’electricitat intrínseca del cos, cosa que es duu a terme a través de sistemes de navegació en què cal la intervenció d’un enginyer. A aquest tipus d’ablacions complexes, cal dedicar-hi més temps que a les convencionals, el pacient ha de ser sedat  i per fer-les cal que hi hagi més equipament tecnològic.

Des que està en funcionament, a la Unitat d’Arrítmies també s’han implantat 108 dispositius: 36 marcapassos –a pacients amb bradicàrdia, freqüència lenta del cor-, 29 desfibril·ladors automàtics implantables (DAI) –a pacients amb risc de mort sobtada-, 25 resincronitzadors cardíacs –a pacients amb insuficiència cardíaca avançada- i 18 holters implantables–a pacients que pateixen síncopes que cal monitorar durant uns anys-.

Durant aquests primers mesos d’activitat, d’entre tots aquests procediments només s’ha produït una complicació, que es va donar durant la realització d’una ablació complexa, i que es va resoldre satisfactòriament.  

A més d’aquests procediments diagnòstics i terapèutics que necessiten  l’equipament de la sala d’arrítmies, els professionals de la Unitat també han fet altres activitats, com ara  17 cardioversions –descàrregues elèctriques que tenen per objectiu restaurar el ritme cardíac normal- i 6 tests farmacològics per determinar si els pacients pateixen la síndrome de Brugada.

Quant als professionals de la Unitat, cal indicar que l’equip d’infermeria, que participa amb els cardiòlegs especialistes en aquests tractaments, també s’encarrega de fer el control remot dels pacients als quals se’ls ha implantat un DAI. Aquestes persones disposen d’un aparell comunicador que envia informació de manera contínua sobre l’estat clínic del pacient i del desfibril·lador. El personal de la Unitat revisa la informació que es rep automàticament de manera telemàtica i l’avalua. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment remot del pacient, detectar si s’ha produït alguna arrítmia, i, fins i tot, conèixer l’estat de les bateries del desfibril·lador.

La nova Unitat d'Arrítmies

La nova Unitat està ubicada a la sisena planta del Trueta. Consta d’una zona de tractament de les arrítmies, d’un espai de control dels pacients i també comparteix amb la sala d’Hemodinàmica una zona de recuperació amb vuit llits. La inversió realitzada a la nova Unitat s'apropa als 4 milions d'euros, entre obra i aparellatge.
El Trueta té una població de referència de 741.000 habitants, xifra que el converteix en el segon hospital amb més població de Catalunya. Amb aquesta inversió, l’Hospital Trueta fa una aposta ferma per una cardiologia capdavantera del màxim nivell que proveeix el centre de tecnologies innovadores que permeten fer una valoració i uns tractaments acurats als pacients del territori, sense necessitat de traslladar-los a altres hospitals.

HOSPITAL
Divendres, 3 Agost 2018