Experts mundials formen ginecòlegs en l’ús de l’ecografia com a tècnica diagnòstica per a les lesions de l’esfínter anal produïdes durant el part

S’estima que un 10 % de les dones pateixen algun tipus de lesió, les més greus de les quals poden produir-los incontinència fecal

Una trentena d’especialistes en sòl pelvià es reuneixen avui a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, en el marc d’una jornada per tractar aquesta tècnica

Ginecòlegs experts en sòl pelvià es reuneixen avui a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta per conèixer de primera mà les noves tècniques  diagnòstiques de lesions d’esfínter anal a través d’ecografia. El centre acull la jornada Diagnòstic de les Lesions de l’Esfínter Anal en el Segle XXI, que compta amb la presència dels pioners i principals experts mundials en aquesta tècnica, com ara: Joseph Lee, membre de la International Urogynecological Association (IUGA); Hans Peter Dietz, catedràtic associat en Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat de Sydney; Rodrigo Guzman Rojas, investigador en Uroginecologia de la Universitat de Sydney, cap de la Unitat de Sòl Pelvià de la Clínica Alemanya de Santiago de Xile i professor de la Universitat de Xile, i Ka Lai Shek, professora de Ginecologia i Obstetrícia a la Western Sydney University. També hi participa Ramon Farrés, cap de la Secció de Cirurgia Colorectal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

S’estima que un 10 % de les dones patiran durant el part algun tipus de lesió de l’esfínter anal, que poden ser de diferent consideració. La majoria d’aquestes lesions es tracten en el mateix moment del part i no deixen seqüeles, però les de més gravetat poden arribar a causar incontinència anal.

Per comprovar la gravetat de les lesions d’esfínter i d’altres produïdes en el sòl pelvià durant el part es fan servir diferents tècniques d’imatge, com ara l’ecografia endoanal i la ressonància magnètica (RM). En els darrers anys alguns especialistes han començat a utilitzar l’ecografia transperineal 3D com a prova diagnòstica, ja que permet obtenir els mateixos resultats, però comporta clars avantatges en relació amb l’RM: és més ràpida, la poden realitzar els mateixos ginecòlegs sense necessitat d’haver de sol·licitar la prova als radiòlegs, i és més còmoda per a les pacients. Els experts internacionals que participen en la sessió d’avui al Trueta són els pioners en l’ús d’aquesta tècnica, ja que l’han estudiat, investigat i validat. L’objectiu de la sessió és poder formar els ginecòlegs especialistes en sòl pelvià per poder realitzar i interpretar les ecografies de l’esfínter anal i poder-les introduir com a prova diagnòstica en els seus respectius centres. Aquest és el cas del Servei de Ginecologia del Trueta, organitzador de la Jornada.

Les ecografies del sòl pelvià permeten estudiar les estructures internes, com ara l’esfínter. Són òptimes per diagnosticar certes patologies ocasionades pel part, com ara el prolapse, la incontinència urinària i la fecal. La Jornada d’avui s’ha centrat en aquesta darrera.

A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta hi ha cada any uns 1.500 parts. En uns 80 casos les mares pateixen estrips perianals, els quals són valorats a la consulta de sòl pelvià. Les tècniques d’imatge ens permeten saber els danys que han patit l’esfínter i altres estructures pelvianes. Depenent de l’abast dels danys, la dona pot tenir símptomes (a curt o a més llarg termini) o no tenir-ne mai. Només en uns 4 casos a l’any, el dany ha arribat a produir incontinència fecal de forma immediata. La prova també permet actuar de manera preventiva, ja que es pot aconsellar un futur part per cesària a una dona que presenta un esfínter danyat arran d’un part anterior. D’aquesta manera s’evita l’empitjorament de la lesió en un altre part.

La jornada d’avui ha reunit una trentena de ginecòlegs especialistes en sol pelvià vinguts d’arreu de l’Estat. Durant la sessió, a més del vessant més teòric, els experts realitzaran ecografies en directe que seran seguides pels assistents. La Jornada compta amb el suport de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.

 

 

Dr. Rodrigo Guzman Rojas                                                                                                                        Dr. Joseph Lee

HOSPITAL
Dilluns, 2 Juliol 2018