Unitat de Sòl Pelvià

La Unitat de Sòl Pelvià, que pertany al servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Dr. Josep Trueta, s’ocupa del diagnòstic i tractament de totes les disfuncions del Sòl Pelvià sempre des d’una perspectiva multidisciplinar.

El sòl pelvià són un conjunt d’estructures (musculatura, lligaments, fàscies i estructures òssies) que dóna suport a les vísceres intrabdominals i intervé en el seu correcte funcionament.

La unitat tracta pacients amb problemes d’incontinència urinària, prolapse uterovaginal, bufeta hiperactiva, infeccions urinàries de repetició així com de problemes derivats del part vaginal.

Coma a centre de referència veiem les pacients derivades dels Metges d’Atenció Primària i ginecòlegs de tota la província de Girona. 

 

L’equip mèdic de la unitat està format per:

  • Dr. Joan Meléndez Muñoz. Coordinador. Facultatiu especialista. Servei de Ginecologia i Obstetrícia.
  • Dr. Pedro Corzo Orantos. Facultatiu especialista. Servei de Ginecologia i Obstetrícia.

 

Consultes

La unitat disposa de dues consultes especialitzades a Atenció Primària al CAP Güell. Aquí es fa una primera valoració de pacients derivades per metges d’atenció primària, ginecòlegs i llevadores que durant una visita han identificat un problema relacionat amb el sòl pelvià.  

La consulta de Ginecologia de Sòl Pelvià (GISP) a l’hospital Josep Trueta atén les pacients que són derivades des de primària per a programar una intervenció quirúrgica o pacients amb una patologia més complexa que requereixen proves diagnòstiques o tractaments específics. També es veuen els pacients avaluats conjuntament al Comitè de Sòl Pelvià.

La Unitat Funcional de Sòl Pelvià (UFSP), és un espai per a la valoració multidisciplinar de les pacients. 

Les disfuncions del Sòl Pelvià sovint es troben interelacionades i solapades entre diverses especialitats.

A la Unitat Funcional de Sòl Pelvià de l’Hospital Dr. Josep Trueta hi col·laboren metges especialistes dels serveis de cirurgia General i Digestiva, Urologia i del Servei de Fisioteràpia.

Un cop al mes s’organitza una reunió conjunta  (Comitè de la Unitat Funcional de Sòl Pelvià) per comentar i avaluar  els casos més complexos.

 

Cirurgia

La Unitat disposa de varis quiròfans al mes per oferir correcció quirúrgica a aquells casos tributaris de cirurgia.

Per a la correcció de la incontinència d’orina d’esforç realitzem diferents tècniques (malles suburetrals d’incisió única, transobturadores, retropúbiques, malles ajustables) segons les necessitats i requeriments de cada pacient. També es realitzen injeccions periuretrals d’agents expansors (“Bulking agents”) en casos tributaris.

Per tractar el prolapse uterovaginal, en funció de cada cas, es podrà optar per un abordatge vaginal o laparoscòpic. La tendència és a oferir una correcció efectiva del prolapse amb una cirurgia mínimament invasiva i el més conservadora possible.

En casos molt seleccionats es podrà utilitzar una malla de polipropilè com a reforç.   

Hospital