Estomateràpia

Què oferim?

Proporcionem atenció, ajuda, informació i educació per a la salut  a les persones  a les que s’ha practicat un estoma o obertura quirúrgica per on eliminar l’orina i/o la femta. Les persones candidates a portar una ostomia i les que ja la porten necessiten una atenció específica d’infermeria que s’anomena Estomateràpia.

Cóm ho fem?

Ajudant als portadors d’una ostomia i als seus familiars més propers a adaptar-se als canvis vitals i d’hàbits quotidians derivats d’aquesta intervenció quirúrgica.

  • Estudiem la situació de cada ostomitzat: l’estat físic i psicològic, els coneixements sobre la seva situació i/o malaltia, l’habilitat per cuidar-se a sí mateix aprenent a manipular i a adaptar-se al millor dispositiu col•lector i a fer-ne la higiene i el manteniment.
  • Busquem amb la persona ostomitzada la dieta més adient perquè ajudi en tot aquest procés i, si cal, demanem el suport de l’equip de dietistes de l’Hospital.
  • Avaluem  l’estat emocional de la persona ostomitzada i dels familiars cuidadors i facilitem estratègies per afrontar aquest canvi amb el suport dels psicòlegs clínics de l’Hospital.
  • Proposem un pla de seguiment per prevenir complicacions derivades dels canvis que experimenta el propi estoma.

Qui som?

La consulta d’Estomateràpia és a càrrec d’infermeres formades específicament en Estomateràpia  i amb una àmplia experiència professional en el camp de la cirurgia digestiva i urològica. Formem part de la Unitat de Continuïtat Assistencial (UCA) de l’Hospital i treballen sempre en coordinació  amb altres professionals:

  • Els cirurgians i els especialistes adients a cada cas.
  • Les infermeres de les unitats corresponents, quan atenen persones ostomitzades ingressades a l’Hospital juntament amb l’equip de dietistes i la psicòloga clínica.
  • Els metges i les infermeres dels Centres d’Atenció Primària (CAP) més propers al domicili de la persona ostomitzada així com amb els professionals de Treball Social (T.S)
  • Som referents per als Farmacèutics davant qualsevol dubte relacionat amb els recursos materials en ostomia que necessita el pacient.

Quan?

Les infermeres de la consulta d’Estomateràpia ens posem en contacte amb la persona ostomitzada i la seva família durant l’estada a l’hospital i mantenim el seguiment quan se’n va a casa coordinadament amb l’Equip d’Atenció Primària. Si teniu programada una intervenció quirúrgica i sou candidats a ser ostomitzats, el vostre especialista us adreçarà a la consulta d’infermeria en Estomateràpia abans d’ingressar a l’hospital.

On?

Consulta  d’infermeria en Estomateràpia
Ubicació: Edifici de Consultes Externes. Hospital Universitari de Girona Josep Trueta.
Horari: de 9 a 11h de dilluns a divendres
Telèfon : 972 940 200
Correu electrònic : estomaterapia.girona.ics[arroba]gencat.cat

Visites concertades prèviament

Hospital